SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1474 >>

DEVAM: 12- MÜSTEHAB OLAN KEFEN HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا عمر بْن يونس. حَدَّثَنَا عكرمة بْن عمار، عَن هشام ابن حسان، عَن مُحَمَّد بْن سيرين، عَن أبي قتادة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((إذا وُلى أحدكم أخاه فليحسن كفنه)).

 

Ebu Katade (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Siz'den birisi (ölen) din kardeşinin teçhiz ve tekvini işini üzerine aldığı zaman onun tekvinini güzelce yapsın.»

 

 

Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Tekfin'in yani kefenleme işinin güzelce yapılmasından maksad, kefen olarak kullanılacak bezin temiz olması ve ölünün deri rengini gösterecek kadar ince olmaması, ölünün bütün vücudunu iyice örtmesi ve ölünün hayatta iken giydiği bez türünden olmasıdır. Maksad kefenin lüzumundan fazla olması, pahalı olması, değildir. Çünkü Ebu Davud'un Ali (r.a.)'den rivayet ettiği merfu' bir hadiste pahalı kefen kullanılması yasaklanmıştır.

 

Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki de bu hadisin bir benzerini Cabir bin Abdillah (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Oralardaki hadis uzuncadır. Benzer cümlesi şöyledir: «Biriniz ölen

din kardeşini kefenlemek istediği zaman onun kefenini güzel yapsın veya güzelce kefenlesin.''

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: Hadisin manası şudur: Kefen için elbiselerin en temizini, beyazını ve normal olarak yetecek miktarını tercih etsin ve hayatta iken giymesi mübah olan cinsten olsun. Kefen; pamuk, yün, keten, kıl gibi diri için kullanması müstehab olan maddelerden ma'mul cinsten olabilir. Erkek için kullanılması haram olan ipekten kefen yapılamaz. Kadın için ipekten kefen yapmanın mekruh olduğunu söyleyenler olduğu gibi haram olduğunu söyliyenler de vardır.

 

Nevevi: Mübah kefen hususunda ölünün maddi durumuna itibar edilir. Eğer malı çokise, elbisesinin iyisinden kefen yapılır. Eğer orta halli ise, ona göre kefen yapılır. Maddi durumu düşük ise haline göre kefeni yapılır, demiştir.