SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1475 >>

13- ÖLÜYE KEFENLERİNE DAHİL EDİLDİĞİ ZAMAN BAKMAK HAKKINDA GELEN HADIS BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن إسماعيل بْن سمرة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن الحسن. حَدَّثَنَا أبي شيبة، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - لما قبض إبراهيم، ابن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال لهم النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: ((لا تدرجوه في أكفانه حتى أنظر إليه)) فأتاه فانكب عليه، وبكى.

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف، لأن أبا شيبة، قال ابن حبان: روى عَن أَنَس ما ليس من حديثه، لا يحل الرواية عنه. وقال البخاري: صاحب عجائب. وقال أبو حاتم: ضعيف الحديث، منكر الحديث، عنه عجائب.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in  oğlu vefat edince Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sahabilere:

 

«Ben ona (oğluma) bakmadıkça onu kefenlerinin içine dahil etmeyiniz» buyurdu.

 

(Yıkama işi bitip kefenlerine sarılacağı zaman) Efendimiz onun yanına geldi ve üzerine eğilip durdu ve ağladı.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi zayıftır. İbn-i Hibban: Seneddeki ravi Ebu Şeybe Enes (r.a.)'ın hadisinden olmıyan şeyleri ondan rivayet etmiştir. Ebu Şeybe'den rivayet etmek helal değildir, demiştir. Buharl de: 0, acaip sahabidir, demiştir. Ebu Hatim de: Onun hadisleri zayıftır, münkerdir, ondan acaip şeyler rivayet edilmiş, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisle ilgili olarak Sindi şöyle der: 'Hadis, ölüye bakmak istiyen kimsenin, ölü kefenlenmeden önce bakmasının uygun olduğuna delalet eder. Dolayısıyla kefenlendikten sonra açıp bakmanın iyi olmadığı anlaşılır. Kefene sarıldıktan sonra açmak külfetine ihtiyaç duyulacağından dolayı Nebi (s.a.v.)'in bu emri vermiş olması muhtemeldir.'

Hadis, ölüye kefenlenmeden önce bakmanın meşruluğuna delalet eder. Tabi ölünün avret mahalline bakmak yasaktır. Buradaki bakmaktan maksad, bakılması mübah olan yüz, el gibi yerlere bakmaktır. Ayrıca sessiz olarak ağlamanın caizliğine delalet eder.

 

Mariye-i Kıbtiyye (r.anha)'dan doğma. Nebi (s.a.v.)'in oğlu İbrahim, hicretin sekizinci yılı Zil hicce ayında doğmuş ve hicretin onuncu yılı Rebiu'l-Evvel ayının onuneu gecesi vefat etmiştir. Vakıdi böyle demiştir. İbn-i Hazm'ın dediğine göre ise İbrahim, Nebi (s.a.v.)'in vefatından üç ay önce vefat etmiştir. İbrahim, onsekiz veya onaltı aylık iken vefat etmiş ve Baki'ye defnedilmiştir.