SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1477 >>

15- CENAzELERDE HAZIR BULUNMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وهِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ؛ قالا: حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن الزهري، عَن سعيد بْن المسيب، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((أسرعوا بالجنازة، فإن تكن صالحة فخير تقدمونها إليه. وإن تكن غير ذلك فشر تضعونه عَن رقابكم)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Cenazeyi sür'atle naklediniz. Eğer ölü iyi bir kimse ise Önünde hayır vardır, onu bir an önce o hayra ulaştırmış olursunuz. Eğer cenaze iyi bir kişi değilse bu bir şer'dir, (Bir an önce) omuzlarınızdan indirmiş olursunuz.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Kütüb-i Sitte sahipleri ve Beyhaki bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin: «Cenazeyi sür'atle naklediniz'' emrinden maksad, cenaze kabire götürülürken normal yürüyüşten biraz hızlı yürümektir.

 

Bazı alimler: Bu cümleden maksad; kişinin öldüğü tahakkuk edince techiz ve defni için acele etmektir, demişlerdir.

 

En iyisi ölünün kaldırılması ve kabre taşınması işini içine alacak geniş manada yorum yapmaktır. Buna göre cenazeyi sür'atle nakletmek emri hem cenazenin kaldırılması için çabuk davranmak hem de kabre götürülürken normal yürüyüşten biraz farklı bir hızla yürümek işine şümuııüdür.

 

Mahir: Acele davranmak oyalanmamaktır. Götürülen kişi'nin; müslüman olduğu umuluyorsa, gitmek istediği yere bir an önce ulaşmak istiyormuş gibi düşünüp hareket etmek, kafir olduğu sanılıyorsa, kurtulunması gereken biri imiş gibi düşünmektir. Telaşlı acele istenmeyen şeylere yol açabilir.

 

Hadisin bundan sonraki cümlelerinde acele etmenin sebebi şöyle anlatılıyor: Eğer cenaze salih ve iyi bir kişi ise önünde yani kabrinde hayır vardır, bir an önce ölüyü o hayra ulaştırmış olursunuz. Hayırdan maksad, amellerinin sevabıdır. Şayet ölü iyi bir kimse değilse, yani fasık ise, o bir şerdir. Acele etmekle bir an önce omuzlarınızdan indirmiş olursunuz. Çünkü böyle bir cenaze rahmetten uzak olur ve onunla birlikte olmaktan dolayı sizin için bir hayır yoktur.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Ölünün kaldırılması için acele etmek ve mezara götürülürken bir sakıncaya yol açmıyacak ölçüde hızlı yürümek müstehabtır. Bu emrin müstehablık için olduğu hususunda alimler arasında bir ihtilaf yoktur. Yalnız İbn-i Hazm, bu emrin vücubuna hükmekmekle alimlerden ayrılmıştır.