SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1478 >>

DEVAM: 15- CENAzELERDE HAZIR BULUNMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا حميد بْن مسعدة. حَدَّثَنَا حماد بْن زيد، عَن منصور، عَن عبيد بْن نسطاس، عَن أبي عبيدة؛ قَالَ:

 - قال عَبْد اللّه بْن مسعود: من اتبع جنازة فليحمل بجوانب السرير كلها. فإنه من السنة. ثم إن شاء فليتطوع. وإن شاء فليدع.

 

فِي الزَوائِد: رجال الإسناد ثقات، لكن الحديث موقوف. حكمه الرفع. وأيضاً، هو منقطع. فإن أبا عبيدة لم يسمع من أبيه. قاله أبو حاتم وأبو زرعة وغيرهما.

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den: şöyle demiştir:

 

Cenazeyi takip eden kimse, na'şın bütün taraflarını (sırayla) tutarak taşısın. Çünkü böyle yapmak sünnettendir. Sonra dilerse (tekrar taşımakla) nafile yapsın. Dilerse taşımayı bıraksın.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Senedin ravileri sika zatlardır. Lakin hadis mevkuf olup merfu' hükmündedir. Keza sened munkati'dır. çünkü ravi Ebu Ubeyde'nin babasından hadis işitmediğini Ebu Hatim, Ebu Zur'a ve başkaları söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, Zevaid türündendir. Cenazeyi taşırken na'şın sağ, sol ve ön, arka taraflarını sırayla tutmak suretiyle taşımanın faziletine delalet eder. İbn-i Mes'ud (r.a.): "Böyle yapmak sünnettendir" demiştir. Sahabinin böyle sözü, Nebi (s.a.v.)'in sünneti manasında yorumlanır. Na'şın her tarafını tutup bir miktar taşıyan kimse sünneti yerine getirmiş olur. Artık dilerse taşıma işini bırakır, daha çok sevap kazanmak isterse tekrar taşımaya başlar.

 

Notta belirtildiği gibi hadis mevkuftur. Yani İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın sözüdür. Nebi (s.a.v.)'in sözü olarak rivayet edilmemiştir. Fakat merfu' hükmündedir. Çünkü Sahabi, şer'i hüküm ifade eden bu gibi sözleri kendi görüşü olarak söylemez.