SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1479 >>

DEVAM: 15- CENAzELERDE HAZIR BULUNMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عبيد بْن عقيل. حَدَّثَنَا بشر بْن ثابت. حَدَّثَنَا شعبة، عَن ليث، عَن أبي بردة، عَن أبي موسى،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أنه رأى جنازة يسرعون بها. قال ((لتكن عليكم السكينة)).

 

فِي الزَوائِد: ليث هو ابن سليم، ضعيف. وتركه يحيى بْن القطان وابن معين وابن مهدي. ومع ضعفه فالحديث يخالف ما في الصحيحين من حديث أسرعوا بالجنازة.

 

Ebu Musa (el-Eşari) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre :

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sahabilerin bir cenazeyi hızlı olarak götürdüklerini görmüş ve: «Gidişiniz vakarlı olsun.» buyurmuştur.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Ravi Leys, İbn-i Selim'dir ki, zayıftır. Yahya bin Kattan, İbn-i Main ve İbn-i Mehdi onu terketmişler. Zayıf olmakla beraber bu hadis, Buhari ve Müslim'deki «Cenazeyi sür'atle naklediniz.'' hadisine muhaliftir.

 

AÇIKLAMA: Notta belirtildiği gibi Zevaid türünden olan bu hadisin zahiri, Kütüb-i Sitte'nin tümünde mevcut ve bu eserde de 1477 no da olan hadis'e muhaliftir. Çünkü cenazenin sür'atle nakledilmesi o hadiste emredilmiştir. Bu hadis aşırı hızla götürme manasına yorumlansa ve Nebi (s.a.v.)'in yasaklaması aşırı hıza ait olsa diğer hadise muhalif olmaz. Çünkü diğer hadisin açıklamasında belirtildiği gibi ölü veya cenazeye katılanlar için sakınca doğuracak tarzda hızlı gitmek meşru değildir.