SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1571 >>

DEVAM: 47- KABİRLERİN ZİYARETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا يونس بْن عَبْدُ الأعلى. حَدَّثَنَا ابن وهب. أَنْبَأَنَا ابن جريج، عَن أيوب ابن هانئ، عَن مسروق بْن الأجدع، عَن ابن مسعود؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((كنت نهيتكم عَن زيارة القبور، فزوروها. فإنها تزهد في الدنيا، وتذكر الآخرة)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده حسن. وأيوب بْن هانئ، قال ابن معين: ضعيف. وقال ابن حاتم: صالح. وذكره ابن حبان في الثقات.

 

İbn-i Mes'ud (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir.

 

«Ben sizleri kabirleri ziyaret etmekten men etmiştim. Bundan sonra kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü şüphesiz kabirlerin ziyareti, dünyayı küçümsetir ve ahireti hatırlatır. »

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadı hasendir. İbn-i Main, buradaki ravi Eyyub bin Hani'yi zayıf görmüş; İbn-i Hatim ise işe yarar görmüştür. Ve İbn-i Hibban onu sikalar arasında zikretmiştir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi daha uzun olarak ve aynı senedie bundan sonra -gelecek olan babta 1572 numara ile gelecektir. Buradaki metinde bulunan ahil'd kelimesi yerine orada mevt (= ölüm) kelimesi bulunur ki; manalan birbirine yakındır. Hadisle ilgili gerekli izah orada yapılacaktır.

 

Aişe (r.a.) ve İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisleri ise Zevaid türündendirIer. İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisinin bir benzerini Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, İbn-i Hibban, Hakim ve Beyhaki, Büreyde (r.a.)'den merfu' olarak rivayet etmişlerdir.

 

Ebu Davud'un Büreyde (r.a.)'den olan rivayeti mealen şöyledir: «Ben sizi kabirlerin ziyaretinden men etmiştim. Bundan sonra kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü onların ziyaretinde tezkire (= nasihat, ölümü hatırlamak ve kabir halkından ibret almak) vardır.»

 

Hadisler, kabir ziyaretinin ilk zamanlarda yasak olduğuna delalet ediyorlar. Yasaklama sebebi hakkında el-Menhel yazarı şöyle der:

 

İlk zamanlarda halk, cahiliyyet devrine yakın olduğu için, cahiliyyet devrindeki alışkanlıkların eseri olarak mezarlıkta uygunsuz konuşma yapmaları endişesiyle bu yasak konulmuş olabilir. İslam kaideleri yerleşip, halk şer'i hükümlere intibak edince ve İslami adaba alışılınca bu endişe kalkmış ve kabir ziyareti meşru kılınmıştır. Nitekim Nesai'nin rivayetinde Resulullah (s.a.v.) mealen şöyle buyurmuştur. " .. Artık kim kabirleri ziyaret etmek isterse ziyaret etsin. Ve sakın kötü laf etmeyiniz.»

 

Hadisteki "Kabirleri ziyaret ediniz.'' emri, cumhura göre mendupluk içindir. Fakat Aişe (r.anha)'nın hadisinin zahirine göre kabir ziyaretine ruhsat vermiştir Yani ziyaret etmek caizdir.

 

İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisinin son kısmında kabirleri ziyaret etmenin faydalarına işaret edilmiş, O da dünya hırsının ve aşırı bağlılığın kırılması ile ahiretin hatırlanmasıdır.

 

Bu hadislerden çıkarılan netice; Kabir ziyaretinin meşruluğu ve buna teşviktir. Alimler, kabir ziyaretinin erkekler için sünnet olduğunda ittifak etmişlerdir Kadınların ziyaretiyle ilgili şer'i hüküm ise bundan sonra gelecek ikinci babtaki hadisler bahsinde anlatılacaktır.