SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1577 >>

50- KADINLARIN CENAZELERİ TAKİP ETMELERİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو أسامة، عَن هشام، عَن حفصة، عَن أم عطية؛ قالت:  - نهينا عن اتباع الجنائز، ولم يعزم علينا.

 

Ümmü Atiyye (r.anha)'dan şöyle demiştir: Biz (kadınlar, Resul-i Ekrem s.a.v. tarafından) cenaze'yi takib etmekten men edildik. Bu yasak ('a uymak) üzerijmize vacib kılınmadı. (veya cenazeyi takib bize vacib kılınmadı.)

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin: ولم يعزم علينا  ‘Bu üzerimize vacip kılınmadı’ cümlesi, iki manaya yorumlanmıştır:

 

Birinci yorum, konulan yasak, diğer yasaklar derecesinde şiddetlendirilmedi, te'kid edilmedi.

Cümle böyle yorumlanınca, kadınların cenaze takib etmelerinin haram kılınmadığı, ancak mekruh kılındığı manası çıkarılabilir. Herhalde Ümmü Atiyye (r.anha) bu yasağın şiddetli olmayışını bir belirtiden anlamıştır. Çünkü böyle bir alamet yoksa; yasaklar aslında haramlık içindir.

 

Kurtubi: Ümmü Atiyye (r.anha) 'nın hadisinin ifade tarzı, yasağın tenzih için olduğunu gösterir. Nesai ve İbn-i Mace nin Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ettiği l1S87 nolu) hadisi, bu görüşü te'yid eder. (Bu hadiste 'Bir cenazeyi takip eden bir kadın, Ömer (r.a.) tarafından kovulmak istenmiş, Nebi (s.a.v.) buna mani olmuştur,' diye biİgi' vardır.)

 

Yukarıdaki cümlenin açık olan manası mezkur manadır. Davudi hadisi şöyle yorumlamıştır: Yani biz kadınlar cenazeleri takip edip kabristana gitmekten men edildik. (Yukarıda yazılı cümlenin manası da şudur demiştir:) Ölünün ev halkına taziyede bulunmak ve ölülerine rahmet dilemek için onların yanına gitmemek üzerimize vacip kılınmadı.

 

Davudi'nin maksadı, kadınların kabristana kadar cenazeleri takib etmelerine ait yasak; asıl manası olan haramIık içindir. Fakat kadınların ta'ziyeye gitmemeleri hususunda sıkı bir yasaklama konulmamıştır.

 

Muhibb-i Taberi: Yukarıdaki cümleden maksad şu olabilir: Cenazeyi ta'kip için erkekler teşvik edilmekle, onlara meşru kılındığı gibi biz kadınlara meşru kılınmamıştır, demiştir. Buna göre nehiy, haramlık içindir.

 

EI-Menhel yazarı, yukarıdaki yorumları anlattıktan sonra, şöyle der: Bu hadis, cenazenin kadınlar tarafından takip edilmesinin kerahetine delalet eder. Alimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir :

 

1- Hanefi alimlerine göre kadınların cenaze takibi, tahrimen mekruhtur. Delilleri, İbn-i Mace'nin ve Beyhaki'nin rivayet ettikleri Ali (r.a.)'in (1578 nolu) hadisidir.

 

2- Şafii alimlerine göre mekruhtur. İbnü'l-Münzir. bu kavli İbn-i Mes'ud. İbn-i Ömer, Ebu Ümame, Aişe, Mesruk, el-Hasan, Nahai, Evzai, Ahmed, İshak ve Sevri (r.a.)'den nakletmiştir.

 

3- İbn-i Hazm, Ebu Derda, Zühri ve Rabia, cenazenin arkasında kadınların çıkmasının caizliğine temayül etmişlerdir. Malikiler de yaşlı kadınlar için aynı hükmü vermişlerdir. Keza baba, anne, koca, evlat ve kardeş gibi yakın akrabasının cenazesini genç kadın da takip edebilir. Ancak fitne tehlikesinin olmaması ve örtünmesi şarttır. Fitne korkusu olan kadının cenazeyi takip etmesi ise, mutlaka haramdır.

 

Yukarıda anlatılan Fıkıhçıların görüşleri, süslenmeyen, yüksek sesle ağlamıyan ve İslami ölçülere göre örtünen kadınlar hakkındadır. Böyle olmayan kadınların cenaze takibi, alimlerin ittifakıyla haramdır. Bu günkü kadınların ekserisi böyledir.' Çünkü cenazeyi takip ederlerken yüksek sesle ağlarlar. Göğüsleri, boyunları ve bacakları açıktır. Bunun için bazı alimler: Cenazesi olan dahil, kadınları kabristana. gitmekten men ,etmek, uygun alanıdır, demişlerdir.