SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1586 >>

DEVAM: 52- YANAKLARI DÖVMEK VE YAKALARI YIRTMAK'TAN NEHİY HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عثمان بْن حكيم الأودي. حَدَّثَنَا جعفر بْن عون، عَن أبي العميس؛

 - قَالَ: سمعت أبا صخرة يذكر عَن عَبْدُ الرحمن بْن يزيد، وأبي بردة. قالا: لما ثقل أبو موسى أقبلت امرأته أم عَبْد اللّه تصيح برنة. فأفاق، فقال لها: أو ما علمت أني برئ ممن برئ منه رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؟ وكان يحدثها أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((أنا برئ ممن حلق وسلق وخرق)).

 

Abdurrahman bin Yezid ve Ebu Bürde (r.anhuma)'dan şöyle demişlerdir: Ebu Musa (el-Eş'ari r.a.)'ın hastalığı şiddetlenince hanımı Ümmü Abdillah (bint-i ebi Devme r.anha) ona yönelip, yüksek sesle ağlamaya başladı. (baygın olan Ebu Musa r.a.) biraz sonra ayıldı. Ve hanımına:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in uzak olduğu kimsden benim (de) uzak olduğumu bilmedin mi? dedi. Kendisi hanımına Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şu hadisini daha önceden anlatırdı:

 

«Ben, Musibet zamanında saçını yolan, yüksek sesle ağlayan ve elbisesini yırtan kadınlardan uzağım.»

 

 

Diğer tahric: Buhari ve Müslim de bunu rivayet etmişlerdir. Ebu Davud ve Nesai de bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Musa (r.a.)'ın hanımı Ümmü Abdullah (r.anha)'nın, Ebu Devme'nin kızı olduğu, Nesai'nin süneninde belirtilmiştir. Ömer bin Şebbe ise Basra tarihinde Ebu Musa (r.a.)'ın hanımının isminin Safiyye olduğunu, Ebu Musa (r.a.)'ın oğlu Ebu Burde'nin annesi olduğunu ve bu hastalık olayının Ebu Musa (r.a.) Basra'da vali iken vuku' bulduğunu bildirmiştir.

 

Nevevi Aşağıdaki cahiliyyet devri adetleri, sahabilerin ittifakıyla haram sayılmıştır:

 

1- Nüdbe: Ölünün iyiliklerini sayarak ağlamak.

2- Niyahat: Yüksek sesle ağlamak.

3- Darb-i Had: Yanaklarını, yüzünü, başını, dizlerini dövmek.

4- Şakk-ı Ceyb: Yaka ve elbiselerini yırtmak.

5- Hamş-ı Vech: Yüzünü tırmalamak, yüz derisini yırtmak.

6- Veyl ve Sübur duası: Azab ve helak ile dua etmek, demiştir.

 

El-Fetih yazarı: Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in:

 

(''Ben ... uzağım.'' diye terceme ettiğimiz) «Beriyim» ifadesinin asıl manası: Ayrıyım, demektir. Çünkü Beraatın asıl manası, bir şeyden ayrılmaktır. Bana öyle geliyor ki, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) böyle yapan kimsenin, onun şefaatına dahil olmayacağı gibi bir manayla tehdit etmiştir, demiştir.

 

Bazı rivayetlerde kadına ait ifadeler kullanıldığı için terceme ederken böyle hareket eden kadınlar dedim. Aslında gerek müellifin rivayetindeki ve gerekse Ebu Davud ile Nesai'nin rivayetlerindeki ifadeler umumidir. Bu ifadeler, kadını ve erkeği kapsar. Bu tür hareketler ekseriyetle kadınlarda görüldüğü için bazı rivayetlerde "Kadın'' ifadesi kullanılmıştır Yasaklık bakımından hadisin hükmü erkekleri de kapsar.