SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1596 >>

55- MUSİBET ÜZERİNDE SABRETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن رمح. أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَن يزيد بْن أبي حبيب، عَن سعد بْن سنان، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((إنما الصبر عند الصدمة الأولى)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Sabrın kemali, musibetin ilk darbesi sırasındatir »

 

 

Tahric: Kütüb-İ Sitte sahipleri, Taberani ve Beyhaki de bu hadisi rivayet etmişlerdir. O rivayetler uzundur.

 

AÇIKLAMA: Buhari'nin rivayeti mealen şöyledir: "Nebi (s.a.v.), çocuğunun kabri yanında sesle ağlayan bir kadının yanından geçmiş ve ona: "Allah'tan kork ve sabret (bağırıp çağırmal." buyurmuş. Kadın: Haydi uzaklaş. Benim musibetim senin başına gelmemiştir, demiş. Kadın, Nebi (s.a.v.)'i tanımamış. Sonra kadına: Bu zat Nebi (s.a.v.)'dir, denilmiş. Bunun üzerine kadın, Nebi (s.a.v.)'in kapısına gelmiş, orada (saray kapıları gibil kapıcılar bulmamış ve Nebi- (s.a.v.)'e: Ben seni tanıyamadım. (Beni afvediniz) demiş. Nebi (s.a.v.) de bu hadisi emretmiştir."

 

Hadisin manası şöyledir: Çok sevaba vesile olan mükemmel sabır, ancak musibetin başlangıcındaki sabırdır. Çünkü o esnada sabretmek, cidden zordur.

 

Sadme: Bunun asıl manası, sert bir şeye vurmaktır. Burada kalbe musibetin gelişi manasında kullanılmıştır.

 

El-Hattabi Hadisin manası; övgüye layık sabır, musibetle karşılaşıldığı ilk zamandaki sabırdır, zaman ilerledikçe musibet ağırlığını yitirir ve sabretmek de kolaylaşır, demiştir