SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1595 >>

DEVAM: 54- ÜZERİNDE EDİLEN NİYAHATLA TA'ZİB EDİLEN ÖLÜ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن عمرو، عَن ابن أبي مليكة، عَن عائشة؛ قالت:

 - إنما كانت يهودية ماتت. فسمعهم النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يبكون عليها. قال: ((فإن أهلها يبكون عليها وإنها تعذب في قبرها)).

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle demiştir: Yahudi bir kadın ölmüştü. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Yahudilerin onun üzerinde ağlama seslerini işitti ve şöyle buyurdu: «O kadının yakınları onun üzerinde ağlıyorlar. O da kabrinde ta'zib ediliyor.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müsliın , Ebu Davud, Nesai ve Tirmizi de bu hadisi kısa ve uzun metinler halinde rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'nin rivayeti mealen şöyledi:r: "Amre (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Aişe (r.anha)'ya denildi ki: İbn-i Ömer (r.a.) Ölü, yakınlarının ağlamasıyla ta'zib edilir, diyor, Bunun üzerine Aişe (r.anha) : Allah Ebu Abdirrahman'a mağfiret etsin. O, şüphesiz yalan söylemiyor. Lakin unutmuş. veya yanılmış. Mesele şudur:l Resulullah (s.a.v.) üzerinde ağlanan bir Yahudi kadının kabrinin yakınından geçti de şöyle buyurdu: Yahudiler, bu kadın üzerinde ağlıyorIar ve şüphesiz bu kadın (küfründen dolayı) ta'zib edilmektedir.''

 

Bazı rivayetler Aişe (r.anha) bu sözünden sonra: «Hiç bir günahkar, başkasıının günahını yüklenmez.» mealindeki ayeti, İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisini reddetrnek üzere okumuştur.

 

Bu hadisten anlaşılıyor ki Aişe (r.anha) ölünün yakınlarının ağlaması ile ta'zib edilmesi hükmüne karşıdır. Yani bu görüşte değildir. Ebu Hureyre (r.a.) Ebu Hanife ve Şafiiler'den bir cemaat Aişe (r.anha)'nın görüşündedirler.

 

El-Menhel yazarı: "Aişe (r.anha)'nın bu görı)şü ve İbn-i Ömer (r.a.)'ın yanıldığına veya unuttuğuna hükmetmesi kabul edilmez. Çünkü yakınlarının ağlaması ile ölünün ta'zibine ait hadisler, İbn-i Ömer (r.a.)'den başka sahabilerden de rivayet edilmiştir Sahabiler, bunu kesinlikle ifade etmişlerdir. Bu hadislerin sıhhatli bir şekilde te'vil'i mümkün iken, bunu kabul etmemek için hiç bir sebep yoktur.

 

İbnü'l-Kayyim da: sika ravilerin rivayetlerinden sonra Aişe (r.anha)'nın itirazına göre hüküm verilmez. Çünkü Aişe (r.a.)'in bulunmadığı meclislerde sahabiler bulunur ve Onun görmediği bazı durumları sahabiler görür. İbn-i Ömer (r.a.)'in unutmuş veya yanılmış olması ihtimali, cidden uzaktır, demiştir

 

İbnü'l-Kayyim'in işaret ettiği sikalar üzerinde Ömer bin el-Hattab, Ebu Musa el-Eş'ari ve el-Muğire bin Şu'be (r.anhum) bulunur. ÇünkÜ ölÜnün ta'zibine ait hadis, İbn-i Ömer (r.a.)'den sabit olduğu gibi bunlardan da sabittir, demiştir