SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1603 >>

57- EVLADININ ÖLÜMÜ MUSİBETİNİ GÖRENİN SEVABI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن الزهري، عَن سعيد بْن المسيب، عَن أبي هُرَيْرَة،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((لا يموت لرجل ثلاثة من الولد فيلج النار إلا تحلة القسم)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir.

 

«Üç çocuğu ölen adam Allah'ın andı yerini bulacak kadarlık süre hariç cehennem ateşine girmez.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Tirmizi ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bazı rivayetlerde «Cehennem ateşine girmez.» cümlesi yerine «Cehennem ateşi ona dokunmaz.» cümlesi bulunur .

 

Hadisteki «...adam ... » tabirinden maksad, yalnız erkeklerin bu musibetten yararlanıp, kadınların yararlanmaması değildir. Hüküm umumidir. Nitekim Buhari ve Tirmizi 'nin rivayetlerinde bu kelime yerine: «Müslümanlardan her hangi bir kimse...» ifadesi bulunur. Kadınların üzüntüsü daha çok ve kalbIeri daha zayıf olduğuna göre erkekler mezkur mükafata kavuşurken kadınların mükafatının daha az olması düşünülmez.

 

Hadisin metnindeki: ''Yemin'in çözülmesi.'' ifadesiyle;« (Vallahi) Sizden hiç kimse yoktur ki illa Cehennem ateşine uğrayacaktır. Bu, Rabbin tarafından hüküm ve kaza buyurulmuş bir şeydir.» (Meryem 71) ayetinin hükmü olan, herkesin Cehennem'e uğraması, kastedilmiştir.

 

Bu ve bunu takip eden ayetler; bütün insanların kıyamet gününde Cehennem'in müthiş manzarasını göreceklerini, muttaki olanların selamete kavuşacaklarını ve zalimlerin Cehennem'e atılacaklarını bildirir. Ayetteki uğrayış, geçerken yol uğrayışı şeklinde olabilir.

Tuhfe yazarının' beyanına. göre eL-Cezeri en-Nihaye'de şöyle demiştir: 'Hadisteki kasemden maksad, Allah Teala'nın:

 

وَإِن مِّنكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا (Meryem 71) kavlidir." Araplar bir işin az sürdüğünü ifade etmek için: Şu iş yemin tahlili (= çözülmesi) kadar sürdü, derler. Mesela: Falan eve uğrayacağına yemin eden kişi, o yere en hafif bir uğrayışla, uğramakla yeminini çözmüş olur. Onun o kısa uğrayışına' kasem tahlili veya tahillesi denilir. Hal böyle olunca hadisin manası: Üç evladı ölen erkek veya kadının Cehennem'e girmesi, bir yeminin yerine getirilmesi kadar çok kısa sürer. Cehennem'e uğramak ile Cehennem'in üzerinden geçmek kastedilmiş olabilir.

 

el- Hafız, el-Fetih'te şöyle der: Cumhur; hadisteki "Tahliletü'l-kasem» ile mezkur ayet kastedilmiş, demiştir. Hattabi de: Hadisin manası şudur: Üç çocuğu ölen kimse, ta'zib edilmek için Cehennem'e girmiyecek. Cehennem'in üstünden geçmek suretiyle Cehennem'e girmiş olacaktır. Bu geçiş süresi de, bir adamın yeminini çözeceği süre kadar kısa olacak, daha uzun olmıyacaktır, demiştir.'

 

Tuhfe yazarının belirttiğine göre hadiste va'dedilen mükafat, sabreden kadın ve erkeğe mahsustur. Çocukların ölümü dolayısıyla sabretmeyip niyahat eden veya yakasım yırtmak, yüzünü, dizini dövrnek ve saçını yolmak gibi yasaklanan hareketleri işleyene bu sevab yoktur.

Şu hususu da belirtelim: Hadisteki müjde, çocuklarının sağlığı konusunda gerekli tedbirleri aldıkları, hayatı üstünde titredikleri halde çocuklarım kurtaramayan baba ve anneye mahsustur. Bu itibarla çocuklarının sağlığına önem vermiyerek ölümlerine sebebiyet verenler veya seyirci kalanlar, mükafat almıyacakları gibi ahiret günü mes'ul olacaklardır.