SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1605 >>

DEVAM: 57- EVLADININ ÖLÜMÜ MUSİBETİNİ GÖRENİN SEVABI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا يوسف بْن حماد المعني. حَدَّثَنَا عَبْدُ الوارث بْن سعيد، عَن عَبْدُ العزيز بْن صهيب، عَن أَنَس بْن مَالِك،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((ما من مسلمين يتوفى لهما ثلاثة من الولد، لم يبلغوا الحنث، إلا أدخلهم اللَّه الجنة بفضل رحمة اللَّه إياهم)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir.  «Henüz günah işleme çağına gelmeyen üç çocuğu ölen müslüman herhangibir baba ve ana yoktur ki Allah Teala o çıcuklara olan rahmetinin fadlı ile hepsini cennet'e dahil etmez.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Nesai

 

AÇIKLAMA: Utbe (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Enes (r.a.)'ın hadisini Buhari ve Nesai de r'ivayet etmişlerdir.

 

Hıns: Günah demektir. Burada erginlik çağı kastedilmiştir. Bu hadisler, erginlik çağına varmadan üç çocuğu ölen baba ve annenin Allah'ın çocuklara olan fazla rahmet ve keremiyle doğrudan doğruya Yami azab çekmeden Cennet'e gireceklerine delalet ediyor. Ancak baba ve annenin müslüman olması şartı koşulmuştur. Bir de bundan önceki hadisin izahında belirttiğim gibi evlad acısına tahammül ederek sabretmeleri, niyahat ve benzeri yasak hareketlerde bulunmamaları şarttır.

 

Sindi şöyle der: Hadisin zahirine göre bu ikram, evladı küçük yaşta ölen baba ve anneye mahsustur. Bazıları: Bu mükafat, baba ve annesine yük durumunda olan küçük yaştaki çocuklar için varken, büyüyüp baba ve annesi ile beraber çalışacak ve onlara hizmet edecek yaşa gelmiş evlat için olmaz mı? demişler ise de; Ben derim ki: Hadisin:  "Çocuklar babasını (veya annesini) Cennet'in kapısından karşılarlar'' cümlesi, bu söze manidir. Çünkü bu cümle, çocukların Cennetlik olduklarına delalet ediyor. Halbuki erginlik çağını aşmış olan evladın müslüman olması ve Cennetlik olması kesin değildir. Bu kesin değil iken Onun babasını veya annesini Cennet'in sekiz kapısından karşılaması kesin olur mu? Keza hadisin: "Allah Teala, çocuklara olan rahmetinin fadlı ile...'' ifadesi buna manidir. Çünkü büyük yaşta ölen evladın ilahi rahmete kavuşması kesin değil ki, Allah Ona olan üstün rahmeti ile babasına rahmet eylesin. Evet, müslüman kişinin yakınlarının ölümüne karşı sabretmesi sayesinde Cennetlik olduğuna dair hadisler vardır. Bu hadislerde ölen yakının büyük veya küçük olması kaydı yoktur.