SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1606 >>

DEVAM: 57- EVLADININ ÖLÜMÜ MUSİBETİNİ GÖRENİN SEVABI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا نصر بْن علي الجهضمي. حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن يوسف، عَن العوام بْن حوشب، عَن أبي مُحَمَّد، مولى عمر بن اْلخطَّاب، عَن أبي عبيدة، عَن عَبْد اللّه؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من قدم ثلاثة من الولد لم يبلغوا الحنث كانوا له حصنا حصينا من النار)) فقال أبو ذر: قدمت اثنين. قال: ((واثنين)) فقال أبي بْن كعب سيد القراء: قدمت واحداً. قال: ((وواحداً)).

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«kim günah işleme çağına henüz gelmemiş üç çocuğu kendisinden önce ölür (de sabreder) se o çocuklar, onun için cehennem ateşinden koruyucu kale (perde) olurlar.»  Bunun üzerine  Ebu Zer' (r.a.): iki çocuğu gönderdim dedi. Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem): «İki çocuk ta.» buyurdu. Bunun üzerine Kur'an okuyucalarının büyüğü Ubey bin Ka'b (r.a.): Ben bir çocuk gönderdim. dedi. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Bir çocuk ta.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: TirmizI de bu hadisi rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'nin rivayetinde hadisin sonunda şu ilave vardır; «Lakin bu mükafat ancak musibetin ilk darbesi anmda sabretmekle hasıl olur.»

 

Hadis, erginlik çağına henüz varmamış olan üç çocuğu ölen bir baba veya anne, çocuklarının ölümleri musibetinin ilk darbesinde sabrettikleri takdirde bu çocukların kendisini Cehennem ateşinden bir kale gibi koruyacaklarını müjdeliyar. Peygamber (s.a.v.) bu hadisi buyururken Ebu Zer' (r.a.) küçük yaşta iki çocuğunun öldüğünü haber vererek bunun sevabını öğrenmek istemiş, Resulullah (s.a.v.) iki çocuğu ölenin de bu mükafata kavuşacagını bildirmiştir. Bu defa Ubeyy b. Ka'b (r.a.) bir çocuğunun öldüğünü bildirmiş, Peygamber (s.a.v.) bir çocuğu ölene de bu mükafatın verileceğini belirtmiştir. Tirmizi'nin yukarıdaki ilavesinde belirtildiği gibi bu sevaba erişebilmek için çocuklarının ölüm musibetinin ilk darbesinde sabretmek şartı vardır. Hadiste Ubeyy b. Ka'b (r.a.) için; "Kur'an okuyucularının büyüğü" vasfı verilmiştir. Çünkü Nebi (s.a.v.);  «En iyi okuyanınız Ubeyy'dir,» buyurmuştur.

 

Bu babta rivayet edilen hadisler, Müslümanların küçük yaşta ölen çocuklarının Cennetlik olduklarına. delalet ediyorlar. Bu hususta icma' vardır.

 

Müşriklerin küçük yaşta ölen çocuklarına gelince; bunlar hakkında ihtilaf vardır;

Ebu Hanife bunların Cennetlik veya Cehennemlik olduklarına hükmetmeyip, bu hususta bir şey söylememeyi seçmiştir. İbnü'l-Mübarek, Ammar ve İshak bin Rahaveyh'in mezhebIeri de budur.

 

Nevevi; Sahih olanı, bunların Cennetlik olmalarıdır, demiştir.

Bunların Cennet ehlinin hizmetçisi oldukları hakkında rivayet vardır.

Celaleddin-i Devvani ise, bunların Cehennemlik olduklarını söylemiştir.