SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1616 >>

63- ÖLÜNÜN KEMİKLERİNİ KIRMAKTAN NEHİY HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. قَالَ: حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن مُحَمَّد بْن مُحَمَّد الداروردي. قَالَ: حَدَّثَنَا سعد بْن سعيد، عَن عمرة، عَن عائشة؛ قالت:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((كسر عظم الميت ككسره حياً)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir. «Ölünün kemiğini kırmak diri iken kemiğini kırmak gibidir »

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı, bu hadisin izahında şöyle der: Hadisten maksad; kişinin hayatta iken eziyet duyduğu şeylerden ölü iken de eziyet duyduğunu beyan etmektir. Şu halde diri iken ona ihanet edilmediği gibi, ölü iken de ihanet edemez. Nitekim İbn-i Ebi Şeybe'nin tahriç ettiğine göre İbn-i Mes'ud (r.a.): "Mu'mine ölü iken eziyet etmek hayatta iken eziyet etmek gibidir" demiştir. İbn-i Hacer de: Bu duruma göre dirinin lezzet duyduğu şeylerden ölü de lezzet duyar, demiştir.

 

Hadisten maksad, dirinin kemiğini kırmak haram olduğu gibi ölünün kemiğini kırmak da haramdır.

 

Suyuti, Ebu Davud'un haşiyesinde bu hadisin sebebini şöyle zikreder: Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Biz Resulullah (s.a.v.) ile beraber, bir cenazeye çıktık. Nebi (s.a.v.) kabrin kenarında oturdu. Biz de beraberinde oturduk. Mezar kazıcısı toprak altından bir bacak veya kol kemiğini çıkardı. Onu kırmak istedi. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)

«Onu kırma! Senin onu ölü iken kırman, onu diri iken kırman gibidir. Lakin onu kabrin kenarında toprağa göm.» buyurdu."

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Kabir kazıcısı kazarken çıkacak ölülerin kemiklerini korumalı, kırmamalı ve toprağa gömmelidir. Ehl-i kitabın kemikleri de bu hükme tabidir.

2- İnsana diri iken de, ölü iken de saygı gösterilmelidir.

3- Dirinin eziyet duyduğu şeylerden ölü de eziyet duyar.