SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1626 >>

DEVAM: 64- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN (SON) HASTALlĞININ ANLATILMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن علية، عَن ابن عون، عَن إبراهيم، عَن الأسود؛ قَالَ:

 - ذكروا عند عائشة أن عليا كان وصيا. فقالت: متى أوصى إليه؟ فلقد كنت مسندته إلى صدري، أو إلى حجري. فدعا بطست. فلقد انخنث في حجري فمات، وما شعرت به. فمتى أوصى صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ؟

 

El-Esved (bin Yezid) (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ali (r.a.)'ın Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in vasisi olduğu Aişe (r.anha)'nın yanında anlattılar. Bunun üzerine Aişe (r.anha):

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ali (r.a.)'i ne zaman vasi tayin etti ? And olsun ki ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i göğsüme veya kucağıma dayatmış idim. Bir leğen istedi. Hemen sonrakucağımda yığılıverdi. Ben farkına varmadan vefat etti. Artık efendimiz ne zaman  vasiyet etti?. diye  cevap verdi. 

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Nesai de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, Nebi (s.a.v.)'in Ali (r.a.) veya başkasını vasi' tayin etmediğine delalet ediyor

Müslim'in bir rivayetinde Aişe (r.anha) "Resulullah (s.a.v.) ne altın ne dirhem, ne koyun, keçi, ne de deve bıraktı. Ve nede bir şey vasiyyet etti,'' demiştir. Yine Müslim'in Talha bin Masrif'ten olan rivayetine göre şöyle demiştir:

 

Ben, Abdullah bin Ebi Evfa (r.a.)'a Resulullah (s.a.v.) vasiyyet etti mi? diye sordum. Hayır, dedi. Ben: O halde müslümanlara niçin vasiyyet yazıldı. Veyahut müslümanlar niçin vasiyyet etmekle emrolundular? dedim. Dedi ki: Allah (Azze ve Celle)'nin kitabıyla tavsiye edilmiştir.

 

Nevevi şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.)'in vasiyyet etmemesinden maksat, malın üçte biriyle veya başka bir şeyle vasiyyette bulunmamış olmasıdır. Çünkü malı yoktu. İkinci maksat, ne Ali (r.a.)'i ne de başkasını vasi tayin etmemiş olmasıdır. Bilindiği gibi Şiiler, Nebi (s.a.v.)'in Ali (r.a.)'ı vasi tayin ettiğini iddia ediyorlar. Nebi (s.a.v.)'in Hayber ve Fedek'teki arazisine gelince; Nebi (s.a.v.) hayatta iken onları müslümanlara tahsis ederek gelirini müslümanlara sadaka olarak dağıtmıştır. Nebi (s.a.v.). Allah'ın kitabına sarılmayı, Ehl-i Beytini sevmeyi ve müşrikleri Arap yarımadasından çıkarmayı vasiyyet ettiğine dair olan sahih hadislere gelince; O hadislerdeki vasiyyetler burada kastedilmemiştir. Kastedilen noktalar, yukardaki noktalardır Soru sahibinin sormak istediği şey de bu noktalardadır Bu itibarla hadisler arasında bir çelişki yoktur.