SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1630 >>

DEVAM: 65- NEBİ (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN VEFATI VE DEFNİNİN ANLATILDIĞI BAB

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا أبو أسامة. حَدَّثَني حماد بْن زيد. حَدَّثَني ثابت، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:  - قالت لي فاطمة: يا أنس! كيف سخت أنفسكم أن تحثوا التراب على رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؟. وحَدَّثَنَا ثابت، عَن أنس؛ أن فاطمة قالت، حين قبض رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: وا أبتاه. إلى جبريل أنعاه. وا أبتاه. من ربه ما أدناه. وا أبتاه. جنة الفردوس مأواه. وا أبتاه. أجاب رباً دعاه. قال حماد: فرأيت ثابتاً، حين حدث بهذا الحديث، بكى حتى رأيت أضلاعه تختلف.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir. (Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in kızı)  Fatıma (r.a.) bana: Ya Enes! Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in üstüne toprak saçmaya gönülleriniz nasıl razı oldu? dedi.

 

Sabit (r.a.)'in Enes (ra.)'den bize tahdis ettiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in vefat ettiği zaman Fatıma (r.a.); Ey Cebrail'e vefatını haber verdiğimiz baba! Ey. şaşılacak derecede Rabbine yaklaşmış olan babam! Ey makamı Cennetu'l-Firdevs olan babam! Ey Rabbinin davetine icabet eden babam, diye üzüntüsünü açıklamıştır.

 

Hammad demiştir ki; ben Sabit (r.a.)'i bu hadisi anlattığı zaman gördüm. O kadar ağladı ki kaburgalarının gidip geldiğini gördüm.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Darekutni ve Taberanide hunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Enes (r.a.) Fatıma (r.anha)'ya hürmeten ve teeddüben cevab vermeyip susmuştur. Ama hal lisanı ile Enes (r.a.) şöyle diyordu: Bizim gönlümüz buna razı değildi. Ancak Nebi (s.a.v.)'in emrine uymak üzere bunu yapmak zorundaydık.

 

Fatima (r.anha)'nın; 'Ey babam. sözü niyahat'tan sayılmaz. Çünkü Nebi (s.a.v.) henüz vefat etmemiş iken de; 'Vay babamın ıstırabına, demişti. Nebi (s.a.v.) Onun bu söyleyişine karşı çıkmamış idi. Fatima (r.a.) Nebi (s.a.v.)'den sonra altı ay yaşamış, bu süre içinde hiç gülmemiştir. Gülmemek Onun hakkı idi. Kastalani'nin nakline göre aşağıdaki beyitler Fatima (r.anha)'nın Nebi (s.a.v.) hakkında söylediği mersiyedendir.

 

Miması: Nebi (s.a.v.)'in vefat ettiği gün gök yüzünün ufukları adeta toz içinde kaldı. Gündüzün ortasında güneşin ışığı köreIdi. Öğle ve ikindi zamanında kainat karanlık içinde kaldı. Nebi (s.a.v.)'in vefatından sonra yer küre üzüntüsünden ve şiddetli ızdırabından bir kum yığını oldu. Artık memleketlerin doğusu ve batısı ve tüm beldeler Onun için ağlasın. Mudar ve Yemen'in tüm kabileIeri Onun için ağlasın.

 

Fatıma (r.anha)'nın mersiyesinden olan şu iki beyit de meşhurdur: Manası: Benim üstüme öyle musibetler döküldü ki bu musibetler gündüzler üzerine dökülseydi gündüzler kapkaranlık geceler olurdu.

 

Ahmed (s.a.v.)'in türbesini koklayan kimseye hayatı boyunca güzel kokuları koklamamasından dolayı ne lazım gelir?