SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1640 >>

DEVAM: 1- ORUCUN FAZİLETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم الدمشقي. حَدَّثَنَا ابن أبي فديك. حَدَّثَني هشام بْن سعد، عَن أبي حازم، عَن سهل بْن سعد؛  - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((إن في الجنة بابا يقال له الريان. يدعى يوم القيامة. يقال: أين الصائمون؟ فمن كان من الصائمين دخله، ومن دخله لم يظمأ أبدا)).

 

Sehl bin Sa'd (es-Saidi) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Şüphesiz Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Kıyamet günü: Oruçlular nerededir? diye çağrı yapılır. Kim oruçlulardan idiyse o kapıdan girer ve o kapıdan giren bir kimse ilelebed susuzluk duymaz.»

 

 

AÇIKLAMA: Tirmizi de bunu rivayet etmiştir, Buhari ve Müslim'de; ..... kısmı hariç bunu rivayet etmişlerdir, Nesai ve İbn-i Huzeyme'nin rivayetinde hadisin son kısmı şöyledir. ''Kim bu kapıdan girerse içer ve kim içerse ilalebed sıısuzluk duymaz.''

 

Reyyan kelimesinin lugat manası, suya, kanan, demektir. Oruçlulara tahsis edilen Cennetin bir kapısına özel isim verilmiştir, Bu isim oruçluların haline münasibtir. Kurtubi. Suya kanan manasını ifade eden Reyyan kelimesinin Cennetin kapısına isim olarak verilmesiyle yetinilmiş, tokluğu ifade eden bir isim verilmemiştir, Çünkü suya kanmak tokluğu gerektirir ve dolayısıyla ona da delalet eder, demiştir, El-Hafız da. Veya oruçluya susuzluk açlıktan daha zor olduğu için suya kanma manasını ifade eden bir kelime tercih edilmiş, demiştir.

 

Buhari ve Müslim'in bir rivayetinde Cennet'in sekiz kapısının bulunduğu, bunlardan birisinin isminin Reyyan olduğu ve bu kapıdan yalnız oruçluların gireceği bildirilmiştir

 

Sindi Hadisteki oruçlulardan maksad, çok oruç tutanlardır. Nasıl ki; adaleti alışkanlık haline getirene adil, zulmetmeyi alışkanlık haline getirene zalim denilir Bir defa adalet edene adil veya zulmedene zalim denilmez. Çok oruç tutan kimse, farz oruçla beraber, nafile oruç da tutana denilir Yalnız Ramazan orucunu tutmakla yetinene zahiren çok oruç tutucudur denilmez.

 

Hadisin: " ... İlelebed susuzluk duymaz.'' cümlesinin zahirine göre, susuzluk duymamak vasfı Reyyan kapısından girenlere mahsustur. Allah Teala'nın: لَا تَظْمَأُ فِيهَا (Ta Ha 119) ayeti ise Cennet'te hiç kimsenin susuzluk duymayacağına delalet eder Bu durumda hadisin zahiri ayeta ters düşer. Ancak ayet şöyle yorumlanabilir: Ayetten maksad, Cennet'te susuzluğun olmaması değildir. Maksad, içeceğin aralıksız ikram edilmesidir. Artık insan. Cennette susuz kalmaz. Fakat ikram edilen içeceği kullanmasa bile susuzluk duymıyacağı manası kastedilmemiştir. Hadiste kastedilen mana ise, Reyyan kapısından Cennet'e girenlerde susuzluk duyma durumunun kökünden kaldırılmış olmasıdır. Yani Cennetteki içecekleri içmeseler dahi susuzluk duymayacaklardır.

 

Şöyle yorum yapmak da mümkündür: Hadisten maksad, Reyyan kapısından Cennet'e girenler, giriş anından itibaren susuzluk duymıyacaklardır. Diğer kapılardan girenler ise, Cennet'teki makamlarıne ulaştıkları zaman 5usuzluk duymayacaklardır. Aradaki fark budur, demiştir.