SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1641 >>

2- RAMAZAN AYININ FAZİLETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن فضيل، عَن يحيى بْن سعيد، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه)).

 

Ebu Hureyre  (r.a.)'den rivayet  edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekliyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahı bağışlanır.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ramazan: Bu kelime, bilinen ayın adıdır. Ramz kökünden alınmadir. Ramz ise hararetin şiddetidir. EI-MenheI yazarının dediğine göre Araplar, ayların isimlerini değiştirdiIderi zaman her ayı, rastladığı mevsime göre isimlendirmişler. Ramazan ayı, sıcaklığın şiddetli olduğu zamana rastladığı için ona Ramazan adını vermişlerdir. Bazıları : Ramazan orucu, günahları kavurup yaktığı için bu aya Ramazan ismi verilmiş, demişlerdir.

 

İhtisab: Orucun sevabını Allah Teala'dan taleb etmek veya sırf Allah rızasını gözetmek, yani ihlaslı olmaktır. Şu halde Ramazan orucunun farziyetine, bunun İslam'ın rükünlerinden olduğuna; oruçlu için Allah'ın vadettiği sevaba inanarak ve ihlaslı olarak; sevabını Allah'tan taleb ederek Ramazan ayının tamamını oruçlu geçiren mü'minin geçmiş günahları bağışlanır.

Hadisin zahirine göre geçmişteki küçük Ne büyük bütün günahlar bağışlanır. EI-Menhel yazarının dediğine göre. İbnü'l-Münzir böyle yorumlamıştır. Lakin Nevevi, Müslim'in şerhinde: 'Fıkıhçılarca benimsenen görüş, bu mağfiretin küçük günahlara mahsus olmasıdır. Büyük günahlar buna dahil değildir. Fıkıhçılardan bazıları demişler' ki: Küçük günah bulunmadığı takdirde Ramazan orucunun büyük günahları hafifletmesi mümkündür.  Eğer oruçlunun hiç günahı yoksa tuttuğu oruç, onun Cennet'teki derecelerinin yükselmesine vesile olur,' demiştir.

 

Sindi de: Bu ve benzeri hadisler, ibadetlerin faziletini şöylece beyan ederler: Bu ibadetler, insanın günahları varsa, bağışlanmasına vesile olur. Günahlar bir ibadetle bağışlanmış durumda iken günahları bağışlayıcı olan başka bir ibadetle ne bağışlanacak? diye bir itiraz söz konusu değildir. Çünkü ibadetlerin faziletine ait bu tür hadislerden maksad, bu ibadetlerin Allah katındaki değer ve faziletini açıklamaktır. İnsanın günahı olmadığı zaman bu ibadetler, onun derecelerini yükseltir. Nitekim bütün günahlardan ma'sum olan Peygamberlerin durumu böyledir .

 

BUHARİ HADİSİ VE İZAHI İÇİN TIKLA