SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1649 >>

DEVAM: 4- ŞABAN AYINDA RAMAZAN AYINA KADAR PEŞPEŞE ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا يحيى بْن حمزة. حَدَّثَني ثور بْن يزيد، عَن خالد بْن معدان، عَن ربيعة بْن الغاز؛ - أنه سأل عائشة، عَن صيام رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فقالت: كان يصوم شعبان كله حتى يصله برمضان.

 

Rebia bin el-Ğaz (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in oruç durumunu Aişe (r.anha)'ya sormuş ve Aişe (r.anha): O, Şa'ban ayının tamamını oruçla geçirerek nihayet Şa'ban'ı Ramazan'la birleştirirdi, demiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadisini Ahmed, Ebu Davud, Nesai ve Tirmizi de rivayet etmişler, Tirmizi hadisin hasen olduğunu söylemiştir. Ebu Davud'un rivayetinde Ümmü Seleme (r.anha): "Resulullah (s.a.v.) yılın hiç bir ayının tamamını oruçla geçlrmezdi. Şaban ayı müstesna. Onu, oruç tutarak Ramazan'la birleştirirdi."

 

Aişe (r.anha)'nın hadisini Nesai ve Tirmizi de benzer lafızlarla. rivayet etmişlerdir. Bu hadislerin zahirine göre Peygamber (s.a.v.) Şaban ayının tamamını oruçla geçiril'di. Lakin Nebi (s.a.v.)'in Şaban ayının çoğunu oruçla geçirdiğine dair rivayetler vardır.

 

El-Menhel yazarı babımızın başlığına benzer bir başlıkla açtıgı babta rivayet ettiği Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadisini açıklarken bu konudaki rivayetleri zikrettikten sonra şöyle der: Nebi (s.a.v.)'in bazı yıllarda Şaban ayının tamamını ve diğer bazı yıllarda Şaban ayının çoğunu oruçla geçirdiği yorumuyla mevcut rivayetlerin arasını bulmak mümkündür'', Tirmizi, Ümmü Seleme (r.anha)'nın mezkur hadisini ve Ebu Hureyre (r.a.)'in (1650 nolu) hadisini naklettikten sonra İbnü'l-Mübarek'in: . Bir kimse ayın çoğunu oruçla geçirdiği zaman Arap dilinde: Falan adam bütün ay oruç tuttu denilebilir. Keza: Falan adam bütün gece ibadet etti denilir. Halbuki o adam, akşam yemeğiyle ve bazı diğer işleriyle meşgul olmuş olabilir,' dediğini zikretmiştir. Tirmizi daha sonra: Bana öyle geliyor ki İbnü'l-Mübarek bu konudaki rivayetlerin arasında zahiri bir ihtilaf bile bulunmadığı görüşündedir, demiştir.

 

Tirmizi'nin söylemek istediği husus şudur: Aişe (r.anha)'nın hadisinde Nebi (s.a.v.)'in, Şaban ayının tamamını oruçla geçirdiği; bazı rivayetlerde ise Onun Şaban ayının çoğunu oruçla geçirdiği beyan edilmiştir. Arap dilindeki kullanış tarzına bakılacak olursa Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban ayının çoğunu oruçla geçirmişken bunu ifade etmek için Aişe (r.anha) Onun Ş aban ayının tamamını oruçla geçirdiğini söylemiş olabilir.

 

El-Hafız da el-Fetih'te: Hulasa Aişe (r.anha)'nın hadisindeki "Şaban ayının tamamı'' ndan maksad, ekserisidir. Bu tabir, az kullanılan bir mecazdır. Fakat Tıybi bu yorumu uzak bir ihtimal olarak göstermiştir. Tıybi'nin görüşüne göre rivayetler şöyle yorumlanmalıdır: Nebi (s.a.v.) bazen Şaban ayının tamamını, bazen de çoğunu oruçla geçirirdi şeklinde yapılan yorumdur, demiştir.

 

Nebi (s.a.v.)'in Şaban ayını oruçla geçirmesinin hikmeti, Nesai'nin rivayet ettiği Usame bin Zeyd'in şu mealdeki hadisinde belirtilmiştir: "Ben: Ya Resulallah! Şaban ayında tuttuğun kadar hiç bir ayda oruç tuttuğunu görmedim, dedim. Buyurdu' ki:

«Recep ve Ramazan ayları arasındaki şu Şaban ayından halk gafildir. Bu öyle bir aydır ki; AmeIler, alemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Ben oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.»"

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ :

 

Hadisler, Şaban ayındaki orucun faziletine, Şaban ayının tamamını oruçla geçirmenin meşruluğuna ve Şaban ayını, oruç tutarak Ramazan ayı ile birleştirmenin caizliğine delalet ediyorlar.