SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1650 >>

5- ADET EDİNDİĞİ ORUCU RASTLlYANDAN BAŞKASININ RAMAZAN'DAN (BİR - İKİ GÜN) ÖNCE ORUÇ TUTMASININ YASAKLlĞI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا عَبْدُ الحميد بْن حبيب، والوليد بْن مسلم، عَن الأوزاعي، عَن يحيى بْن أبي كثير، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لا تقدموا صيام رمضان بيوم ولا يومين. إلا رجل كان يصوم صوما فيصومه)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Ramazan (ayı) orucunu bir veya iki gün (oruç tutmak) ile karşılamayınız. Ancak oruç tutma adeti olan adam, o orucu tutar(tutsun.)»

 

 

Diğer tahric: Ahmed ve Kütüb-i Sitte sahipleri bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi: Bu hadis, hasen-sahihtir. ilim ehlinin uygulaması böyledir. Alimler, Ramazan ayı girmeden önce Ramazan ayını karşılamak niyetiyle kişinin oruç tutmaya acele etmesini mekruh saymışlardır. Eğer adam oruç tutmayı adet edinmiş olup o gün de Onun adetine rastlarsa alimlerce onun oruç tutmasında beis görülmemiştir, demiştir. Hakim, Beyhaki, ibn-i Hibban, ibn-i Huzeyme ve Darekutni de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

El-Menhel yazarı, Şaban ayının sonunda Ramazan ayını karşılamak üzere oruç tutmanın yasaklanması hikmeti hakkında: Bunun hikmeti şudur: Ramazan orucuna güçlü ve neş'eli olarak başlamak için dinlenmek gerekir. Oruç ise dinlenmeyi gölgeler. Bazılarına göre bunun hikmeti farz -olan Ramazan orucunun nafile oruca karışmasıdır. Çünkü halk onun oruç tutması nedeniyle hilalin görüldüğünü zannederek oruç tutabilirler.

 

Oruç tutmayı adet edinen kimselerin, adetleri veçhiyle o gün oruç tutmalarının caiz görülmesinin hikmeti; adetine riayet etmesine imkan vermektir. Çünkü ibadetin en faziletlisi, devamlı yapılanıdır. Diğer taraftan, alışılanı bırakmak insana zor gelir.

 

Bu hadis, cumhürun delilidir. Çünkü cumhüra göre; oruç tutmayı itiyad edenin adeti Ramazan'dan önceki bir veya iki güne rastlayan hariç, o iki günü oruçla geçirmek mekruhtur. Bu görüş Ömer, Ali, Ammar, Huzeyfe ve İbn-i Mes'ud (r.anhum) gibi sahabilerden ve Said bin el-Müseyyeb, Şa'bi, Nehai, Hasan-ı Basri ve İbn-i Sirin gibi tabiim'den olan alimlerden rivayet edilmiştir.

 

Hadis, Ramazan'dan bir - iki gün önce oruç tutmayı yasaklamakla yetinmiştir. Çünkü Ramazan'ı karşılamak için çoğunlukla Ramazan'dan bir veya iki gün önce oruç tutmak istenebilir. Bu isteğin men edilmesi ön görülmüştür. Aslında Şaban ayının son yarısında oruç tutmak yasaktır. (Nitekim bundan sonra gelen hadiste bu durum belirtilmiştir.)

 

Adeti o güne rastlayan kişi, bu yasaktan istisna edilmiştir. Kaza, adak ve kefaret oruçları, alimlerce adet orucu hükmüne tabi sayılmıştır.