SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1651 >>

DEVAM: 5- ADET EDİNDİĞİ ORUCU RASTLlYANDAN BAŞKASININ RAMAZAN'DAN (BİR - İKİ GÜN) ÖNCE ORUÇ TUTMASININ YASAKLlĞI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عبدة. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن مُحَمَّد. ح وحَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا مسلم بْن خالد. قالا: حَدَّثَنَا العلاء بْن عَبْدُ الرحمن، عَن أبيه، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((إذا كان النصف من شعبان، فلا صوم حتى يجئ رمضان)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Şa'ban ayı yarılanınca artık Ramazan gelinceye kadar oruç tutmak yoktur.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Tahavi, İbn-i Hibban, Darimi ve Beyhaki de bu hadisi benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin zahirine göre Şaban ayının ilk onbeş günü geçince nafile oruç tutulamaz.

 

EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde özetle şöyle der: 

 

"1-Şafiiler'in çoğu bu hadisin zahirini tutarak: Şaban ayının ilk yarısında nafile oruç tutmıyan ve ayın belirli günlerini oruçla geçirmek adeti olmayan bir kimsenin, Şaba n'ın son yarısında oruç tutması yasaktır, demişlerdir.. Şafiiler'den Ruyani: Ramazan'dan bir veya iki gün önce Ramazan'ı karşılamak üzere nafile oruç tutmak haramdır ve Şaban'ın son yarısının diğer günlerinde tutmak mekruhtur, demiştir.

 

2- Cumhura göre Şaban'ın ilk yarısında oruç tutmayan ve ayın belirli günlerini oruçla geçirme adeti olmayan kimsenin bile, Şaban'ın son yarısında nafile oruç tutması mübahtır. Cumhura göre bu hadis zayıftır. Ahmed ve İbn-i Main: Bu hadis münkerdir, demişlerdir. Hattabi: Bu hadis, Peygamber (s.a.v.)'in: «Şaban'ı oruç tutarak Ramazan'la birleştirdi» mealindeki hadislerine muhalif olduğu için Ahmed bu hadisi münker saymış, demiştir. Lakin İbn-i Hibban, İbn-i Hazm, İbn-i Abdi'l-Berr gibi alimler, bu hadisin sahih olduğunu söylemişler. Tirmizi de hadisin hasen-sahih olduğunu söylemiştir.

 

Bazı alimler, bu hadis ile bundan önceki hadisin arasını bulmak üzere: Bu hadis, çok oruç tutmakla kendisini zayıf düşürenlere veya Ramazan'ı karşılamak niyetiyle Şaban'ın son yarısında oruç tutanlara mahsustur. Bundan önceki hadis ise Ramazan ayından olur ihtimalini göz önünde bulundurarak Ramazan'dan bir veya iki gün önceden Ramazan niyetiyle ihtiyaten oruç tutanlara mahsustur, demişlerdir."