SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1657 >>

DEVAM: 8- ''AY (BAZEN) YİRMİDOKUZ GÜN OLUR'' HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْد اللّه بْن نمير. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشر، عَن إسماعيل بْن أبي خالد، عَن مُحَمَّد بْن سعد بْن أبي وقاص، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((الشهر هكذا وهكذا وهكذا)) وعقد تسعا وعشرين، في الثالثة.

 

Sa'd bin Kbi Vakkas (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (ellerinin parmaklarıyla işaret ederek): «Ay şu kadar, şu kadar ve şu kadardır.» buyurdu. Ve üçüncü defada  (bir parmağını yummakla)  yirmidokuz sayısını belirtti.

 

Diğer tahric: Müslim

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Sa'd (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir.

 

Sa'd (r.a.)'ın Müslim'deki hadisinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir elini diğer eline vurarak: «Ay şu kadardır ve şu kadardır» buyurduğu ve üçüncü defasında bir parmağını eksilttiği belirtilmiştir. Yani ellerinin on parmağı ile üç defa işaret ederek ayın bazen yirmidokuz olduğunu bildirmiştir. Çünkü Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai'nin İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet ettikleri bir hadiste: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Biz ümmi bir cemaatız. Ne yazı yazarız ne de (yıldızların seyrini) hesaplarız. Ay (bazen) şöyledir, (bazen) böyledir.'' buyurdu. Ravi demiştir ki: Yani ay bir defa yirmidokuz başka bir defa otuz gün olur." şeklindedir.

 

Hattabi: Nebi (s.a.v.)'in maksadı şudur: Ay bazen yirmidokuz gün olur. Daima yirmidokuz gün olduğunu kasdetmemiştir. Halk arasında meşhur olan örf ve adete göre ay otuz çeker. Bunun sabit olmadığını beyan buyurmuştur, demiştir.

 

Bu hadisler, şer'i hükümlerin Şari'in açık sözünden alındığı gibi, işaretinden de alınabileceğine delalet eder .