SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1659 >>

9- İKİ BAYRAM AYLARI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا حميد بْن مسعدة. حَدَّثَنَا يزيد بْن زريع. حَدَّثَنَا خالد الحذاء، عَن عَبْدُ الرحمن ابن أبي بكرة، عَن أبيه،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((شهرا عيد لا ينقضيان: رمضان وذو الحجة)).

 

Ebu, Bekrete (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «İki bayram ayları (olan) Ramazan ve Zi'l-hicce noksan olmazlar.»

 

Diğer tahric: Buharî, Savm; Müslim, Sıyam Ebu Davud savm; Tirmizi savm; Ahmed V, 38 de tahric etti.

 

AÇIKLAMA: Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Tahavi ve Ahmed de bunu rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde manayı etkilemiyen az lafız farkı vardır.

 

Bu hadis, müteaddit şekillerde yorumlanmıştır. EI-Menhel yazarı bu konuda şöyle der:

Yani Ramazan ve Zilhicce ayları otuzar gün değil yirmidokuz gün çekmekle sayıca noksan olsalar bile sevap ve ecir bakımından noksan olmazlar, tamdırlar.

 

Bazılarına göre hadisten maksad, Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin faziletini ve sevap yönünden Ramazan ayından eksik olmadığını açıklamaktır.

 

Diğer bir kavle göre hadisin manası şudur: Bir yıl içinde Ramazan ayı ile Zilhicce ayının her ikisi yirmidokuz gün olmaz. Birisi yirmidokuz gün çekerse, diğeri otuz gün olur, ama bu daimi değildir. Ekseriyetle böyle olur. Bazen de her ikisi yirmidokuzar gün çeker. Zilhicce ayında Kurban bayramı bulunduğu için Ona bayram ayı demek tabiidir. Ramazan bayramı Ramazan ayında değildir. Bilindiği gibi Şevval ayındadır. Lakin Ramazan ayının bitiminde olduğu için Ramazan ayına bayram ayı denilmiştir.

 

Bu ayların birisinde oruç, diğerinde hac ibiadeti bulunduğu için, hadis bu ayların faziletini belirtmiştir. Maksad, diğer aylarda yapılan ibadetlerin sevabının noksan olacağı değildir. Asıl maksad, Ramazan ayı yirmidokuz gün olsa bile hakkında varid olan faziletlerin ve hükümlerin sevabı tam olarak hasıl olur. Keza hac mevsiminde Arafat dağındaki Vakfe (= Durmak) işi Zilhicce ayının dokuzuncu gününe veya başka gününe tesadüf etsin hac fazileti ve hükümlerinin sevabı noksan olmaz. Tabii hilali gözetlemekte kusur ve ihmal olmaması şarttır. Gerek Ramazan ayının başlangıcı ve gerekse Zilhicce ayının başlangıcı hususunda bir yanılma vuku bulduğu takdirde tutulacak Ramazan orucu veya yapılacak hac ibadeti ve Arafat'taki vakfeden hasıl olacak sevabın noksanlığı şüphesi kalplere gelebilir. Hadisten maksad, bu şüpheyi gidermektir. Yanılgı subut bulmadıkça yapılan ibadet sahihtir. Keza hacıların Zilhicce'nin dokuzuncu günü değil, onuncu günü Arafat'ta durdukları bilahere anlaşılsa bile yapılan hac sahihtir. Ama sekizinci gün durdukları anlaşılsa ve dokuzuncu gün Arafat'a çıkmaları imkanı var iken sekizinci gün yapılan vakfe kifayet etmez. Ertesi gün vakfeyi iade etmeleri gerekir. İade etmezlerse haccı kaçırmış sayılırlar.

 

 

BU HADİS’İN MÜSLİM RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

BU HADİS’İN EBU DAVUD RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN