SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1662 >>

DEVAM: 10- YOLCULUKTA ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير، عَن هشام بْن عروة، عَن أبيه، عَن عائشة؛ قالت:

 - سأل حمزة الأسلمي رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فقال: إني أصوم. أفأصوم في السفر؟ فقال صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((إن شئت فصم، وإن شئت فأفطر)).

 

Aişe (r.anha)'dan: şöyle demiştir: Hamza el-Eslemi (r.a.) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e: Ben (hazerde) çok oruç tutuyorum. Yolculukta da oruç tutmama izin verir misin? diye sordu. Efendimiz: «Dilersen oruç tut, dilersen iftar et.»  buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Malik. Buhari, Ebu Davud, Beyhaki ve Darimi de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Diğer bazı rivayetlerde belirtildiği gibi Hamza (r.a.) hazerde çok oruç tutardı. Hadisin zahirine göre Hamza (r.a.) yolculukta mutlak oruç tutma hükmünü sormuş. Çünkü buradaki rivayette sorunun Ramazan orucuna ait olduğuna dair bir açıklık yoktur. Lakin Ebu Davud, Hakim ve Beyhaki'nin bir rivayetinde Hamza (r.a.)'ın yolculuk halinde Ramazan orucunu tutma hükmünü sorduğu belirtilmiştir.

 

EI-Menhel yazarı: Hamza (r.a.)'ın bir defasında nafile orucun hükmünü, başka bir defasında Ramazan orucunun hükmünü sormuş olması muhtemeldir, demiştir.

 

Nebi (s.a.v.), oruç tutup tutmama işini Hamza (r.a.)'ın arzusuna bırakmıştır. çünkü Hamza (r.a.) kendi durumunu daha iyi bilirdi. Nebi (s.a.v.) verdiği cevapla, yolculuk halinde farz orucun tutulmasının zorunlu olmadığına işaret buyurmuştur.