SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1663 >>

DEVAM: 10- YOLCULUKTA ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا أبو عامر. ح وحَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم، وهارون بْن عَبْد اللّه الحمال. قالا: حَدَّثَنَا ابن فديك جميعا، عَن هشام بْن سعد، عَن عثمان ابن حيان الدمشقي. حدثتني أم الدرداء، عَن أبي الدرداء؛ - أنه قال: لقد رأيتنا مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ في بعض أسفاره في اليوم الحار، الشديد الحر. وإن الرجل ليضع يده على رأسه من شدة الحر. وما في القوم أحد صائم إلا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، وعبد اللَّه بْن رواحة.

 

Ebü'd-Derda' (r.a.)'dan; şöyle demiştir: And olsun ki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yolculuklarının birisinde çok sıcak bir gün onunla beraberken kendimizi öyle bir durumda gördüm ki; herkes sıcaklığın şiddetinden elini başına koyuyordu. Cemaatımızda Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile Abdullah bin Revaha (r.a.) den başka, oruçlu hiç kimse yoktur.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tahavi ve Beyhaki de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetinde bu yolculuğun bir savaş yolculuğu olduğu belirtilmiştir. Fakat hangisi olduğu bilinmemektedir. Bu yolculuğun Mekke Fetih yolculuğu olduğu söylenmişse de kabule şayan görülmemiştir. Çünkü bu savaştan önce vuku bulan Mute savaşında Abdullah bin Revaha (r.a.) şehid edilmişti Telvih sahibi bu yolculuğun Bedir savaşı yolculuğu olmasını muhtemel görmüşse de bu ihtimal de varid değildir. Çünkü Ebu'd-Derda' Bedir savaşı tarihinde henüz müslüman olmamıştı.

 

Bu hadis, yolculukta gücü yetenler için oruç tutmanın efdal olduğuna ve güeü yetmeyenler için iftar etmenin efdal olduğuna delalet ediyor. Hadiste sözü edilen orucun nafile oruç olduğu söylenemez. Çünkü bu hadisin Müslim'deki rivayetinde Ebu'd-Derda (r.a.): "Ramazan ayında şiddetli sıcakta Resulullah (s.a.v.) ile beraber bir savaşa çıktık." demiştir.

Ebu Hanife, Malik, Şafii, Sevri, Fudayl bin İyaz ve Abdullah bin el-Mübarek yolculukta Ramazan orueunu tutmanın efdal olduğuna hükmedenlerdendirler. Sahabilerden Huzeyfe (r.a.) ve Osman bin Ebi'l-As (r.a.) da böyle hükmetmişlerdir. Enes, Said bin Cübeyr ve ibrahim en-Nehai'den de bu kavil rivayet edilmiştir.