SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1674 >>

DEVAM: 15-  UNUTARAK ORUCUNU YİYEN HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا أبو أسامة، عَن هشام بْن عروة، عَن فاطمة بنت المنذر، عَن أسماء بنت أبي بكر؛ قالت:  - أفطرنا على عهد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ في يوم غيم. ثم طلعت الشمس.

قلت لهشام أمروا بالقضاء؟ قَالَ: فلابد من ذلك.

 

Esma' bint-i Ebi Bekir (r.anha)'dan: Şöyle demiştir; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayattayken bir bulutlu günde biz iftarımızı açtık. Sonra da güneş doğdu.

 

(Ravi Ebu Usame demiştir ki:) Ben, Hişam'a: İftarını açanlar, o günkü orucunu kaza etmekle emredildiler (mi?), dedim. Hişam: Kaza etmekten kaçış yoktur, dedi.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Ebu Davud, .Beyhaki ve Darekutni de bunu rivayet etmişlerdir

 

AÇIKLAMA: Hadis, güneşin battığına kanaat getirerek iftannı açan, sonra güneşin henüz batmadığını anlıyan'a kaza gerektiğine ve kefaret gerekmediğine delalet eder. İbn-i Sirin, Said b. Cübeyr, dört mezhep imamları, Evzai ve başka alimler, bununla hÜkmetmişlerdir.

 

Mücahid, Ata', Urve bin Zübeyr, Hasen-i Basri, Davud ve İshak'a göre kaza da gerekmez, Bunların delili, Beyhaki'nin İbn-i Abbas (r.anh)'dan merfu' olarak rivayet ettiği: ''Şüphesiz Allah, ümmetimin yanılmasını, unutmasını ve zorlandıkları şeyleri bağışlamıştır.'' mealindeki hadistir, Fakat bu hadis, anılan şeylerden dolayı ümmetin muahaze edilmiyeceği anlamında yorumlanmıştır, Muaheze edilmemek, kaza'nın vacibliğini gerektirmez. Kuvvetli hüküm, cumhurun hükmettiği, kazanın gerekliliğidir.

 

Bu ihtilaf, şafak doğduktan sonra henüz şafağın sökmediğini zannederek bir şey yiyen hakkında da cereyan eder. Yine kuvvetli olan hüküm, o günkü oruca kaza edilmesidir,