SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1678 >>

DEVAM: 17- ORUÇLU İÇİN MİSVAK KULLANMAK VE GÖZE SÜRME SÜRMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BAB!

 

حَدَّثَنَا أبو التقى، هشام بْن عَبْدُ الملك الحمصي. حَدَّثَنَا بقية. حَدَّثَنَا الزبيدي عَن هشام بْن عروة، عَن أبيه، عَن عائشة؛ قالت: - اكتحل رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ وهو صائم.

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف لضعف الزبيدي، واسمه سعيد بْن عَبْدُ الجبار. بينه أبو بكر بْن أبي داود.

 

Aişe (radiyallahu anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) oruçluyken gözüne sürme sürmüştür.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin isnadı zayıftır. Çünkü ravi Zübeydi zayıftır. Onun adının Said bin Abdü'l-Cebbar olduğunu Ebu Bekir bin Ebi Davud beyan etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis, orucluyken göze sürme sürmenin meşruluğuna delalet eder. Alimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir: .

 

1- Ebu Hanife, Şafii alimleri, Ata', Hasen-i Basri, Nehai, Evzai ve Ebu Sevr'e göre oruçlunun gözüne sürme sürmesi caizdir. Sürülen sürmenin tadı boğazda duyulsa dahi oruç bozulmaz. Enes, İbn-i Ömer ve İbn-i Ebi Evfa (r.anhum)'un kavli de budur.

 

2- Malikiler'e göre eğer göze sürülen sürmenin boğaza ulaşması muhakkak ise sürülmesi haramdır ve kaza etmek gerekir. Eğer şüpheli ise sürülmesi mekruhtur.

 

3- İbn-i Ebi Leyla ve bazı alimlere göre göze sürme sürmek orucu bozar.