SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1685 >>

DEVAM: 19- ORUÇLUNUN EŞİNİ ÖPMESİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا أبو معاوية، عَن الأعمش، عَن مسلم، عَن شتير بْن شكل، عَن حفصة؛ - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ كان يقبل وهو صائم.

 

Hafsa (r.a.a)'dan; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) oruçluyken (eşini) öperdi.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisler, nefsine hakim oruçlunun eşini öpmesinin caizliğine delalet ediyor. Aişe (r.anha)'nın hadisinde geçen "Resulullah (s.a.v.) nefsine hakim olduğu gibi hanginiz nefsine hakim olabilir.?" cümlesinin açıklaması hakkında Nevevi'nin şöyle dediğini "Tuhfe" yazarı nakletmiştir: Aişe (r.anha)'nin sözünün manası şudur: Sizler oruçluyken eşlerinizi öpmekten sakınmalısınız. Kendinizi Peygamber (s.a.v.)'e kıyaslamayınız. Çünkü O, nefsine hakimdi. İleri şehveti doğuracak öpmekten emin idi. Sizler emin olamazsınız. Bu itibarla yolunuz, öpmekten kaçınmakdır.

 

Oruçlunun eşini öpmesini caiz görenlerin, Aişe (r.anha)'nın sözünü şöyle yorumladıklarını Sindi belirtmiştir. Yani Peygamber (s.a.v.) herkesten fazla nefsine hakim olduğu halde oruçluyken eşini öptüğüne göre, sizler de oruçluyken eşinizi öpebilirsiniz.

 

ORUÇLUNUN EŞİNİ ÖPMESİ HAKKINDA ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ :

 

1- Sahabilerden ve Tabiilerden bir cemaat, nefsine hakim olan oruçlunun eşini öptnesinin caizliğine ve bununla orucunun bozulmayacağına hükmetmişlerdir. Hanefi alimleri, Ahmed, İshak ve Davud bu görüştedirler. Ebu Hanife ve arkadaşIarı: Meni'nin gelmesi veya cinsi münasebette bulunma tehlikesi hususunda nefsinden emin olmayanın oruçluyken eşini öpmesi veya çıplak vücutlarının birbiriyle temas etmesi mekruhtur. Aşırı dokunma, yani eşlerin çıplak iken kucaklaşması veya dudak öpüşmesi ise mutlaka mekruhtur. Cünüp olma endişesinin bulunup bulunmaması farketmez, demişlerdir.

 

2- Meşhur kavline göre Malik: Kesinlikle nefsine hakim olan oruçlunun eşini öpmesi mekruhtur. Nefsinden kesinlikle emin olmıyanınki ise haramdır, demiştir.

 

3- Şafii, Sevri ve Evzai genç ile yaşlı arasında ayırım yaparak yaşlının eşini öpmesini mübah, gencinkini mekruh saymışlardır. İbn-i Abbas (r.anh)'dan rivayet edilen hüküm de budur. Nevevİ, Müslim'in şerhinde: Şafii ve arkadaşları: Şehvetinin tahrikine yol açmayan öpme, oruçluya haram değildir. Bununla beraber iyisi, bunu yapmamaktır. Yapmanın mekruhluğu söylenemez, demişlerdir. Peygamber (s.a.v.) eşlerini öptüğü halde bunu yapmamasının daha iyi olduğunu söylemelerinin sebebine gelince; öpme sınırını aşmamak emniyeti; Peygamber (s.a.v.) için mevcuttu. Başkası için bu emniyetin varlığı söylenemez. Nitekim Aişe (r.anha) : "O. hepinizden fazla nefsine hakimdi" demiştir. Öpmekle şehveti tahrik edilen hakkındaki hüküm, Şafii alimlerince en kuvvetli görülen hüküm, haramlıktır. Bir kavle göre tenzihen kerahettir.

 

4- Şureyh, İbrahim Nehai, Şa'bi ve başka bazı alimlere göre öpmek orucu bozar. Kaza etmek gerekir .