SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1687 >>

20 - ORUÇLUNUN MÜBAŞERET (ÇIPLAK TENİNİN, EŞİNİN ÇIPLAK TENİNE DEĞMESİ) HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

Mübaşeret ile elle dokunma manası kastedilmiştir. Mübaşeretin asıl manası ise; erkek ile kadının tenlerinin örtüsüz temasıdır.

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن علية، عَن ابن عون، عَن إبراهيم؛ قَالَ: - دخل الأسود ومسروق على عائشة. فقالا: أكان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يباشر وهو صائم؟ قالت: كان يفعل. وكان أملككم لإربه.

 

İbrahim (en-Nehai)'den rivayet edildiğine göre el-Esved (bin Yezid) ve Mesruk, Aişe (r.anha)'nın yanına vararak: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) oruçluyken mübaşeret eder miydi? diye sormuşlar; Aişe (r.anha): Yapardı ve nefsine en hakim olanınızdı, demiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisin benzeri, diğer Kütüb-i Sitte'de rivayet edilmiştir. Hadis, oruçluyken mübaşeret etmenin caizliğine delalet eder. Oruçlunun müba,şeret etmesinin caizliği hususunda alimler arasında ihtilaf vardır. Bu ihtilaf öpmenin caizliğine dair ihtilafın aynısıdır.

 

EI-Menhel yazarı; Oruçlunun eşini öpmesi veya ona mübaşeret etmesi hususundaki ihtilaf, meninin gelmemesi şartına bağlıdır. Geldiği takdirde alimlerin ittifakıyla orucu bozulur ve kaza etmesi gerekir. Malik ve İshak'a göre ayrıca Ona kefaret g?rekir. Şayet bu hareketlerden dolayı mezi gelirse; Hanefi ve Şafii alimlerine göre kaza gerekmez. Malik, Ahmed ve İshak'a göre kaza gerekir. Bu halin belireceğini önceden bilirse öpmek veya mübaşeret haramdır.