SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1691 >>

DEVAM: 21- ORUÇLUNUN ĞIYBET VE ÇİRKİN SÖZ SÖYLEMESİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا جرير، عَن الأعمش، عَن أبي صالح، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((إذا كان يوم صوم أحدكم فلا يرفث ولا يجهل. وإن جهل عليه أحد، فليقل: إني امرؤ صائم)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Birinizin oruç günü olduğu zaman sakın çirkin söz söylemesin. Ve cehaletin gereklerinden bir şey işlemesin. Eğer bir kimse ona karşı cahilce davransa: Ben oruçlu bir adamım, desin.»

 

 

Tahric: Kütüb-i Sitte sahipleri, Malik ve Beyhaki bu hadisi benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetler biraz daha uzundur.

 

AÇIKLAMA: Hadisin: "Cahilce davranmasın» diye terceme ettiğimiz cümlesinin . açıklaması bahsinde el-Menhel yazarı: Yani gıybet, boş laf, alay etmek v.s. günahlar gibi cahillerin kar'ı olan şeylerin hiç birisini işlemesin. Maksad bu hareketlerin yalnız oruç halinde yasak oldugunu, diğer zamanlarda mübah olduğunu bildirmek değildir. Maksad, oruç halinde bu gıbi hareketlerden daha çok uzak kalmaktır.

 

Hadisin: «Ben oruçlu bir adamım. desin.» cümlesinin açıklamasında Menhel yazarı şöyle der:

Oruçlunun bu sözü diliyle mi söy1iyeceği yoksa kalbinde mi söyliyeceği hususunda ihtilaf edilmiştir. Rafii'nin nakline göre imamlar, bu sözü kalbinde söyleme yorumunu tercih etmişlerdir. Çünkü dille söylemekte riyakarlık ve gösteriş olabilir.

 

Nevevi, el-Ezkar'da bu sözü dille söyleme yorumunu tercih etmiş, diğer yorumun da iyi olduğunu beyan etmiş ve: Eğer hem diliyle hem kalbiyle söylerse bu da uygundur, demiştir.

Rüyani'ye göre eğer Ramazan ayı ise diliyle söylesin, başka bir oruç tutmuş ise kalbinde söylesin. Oruçlunun bu sözü söylemesindeki hikmet. kendi nefsini kötülükten men etmek veya muhatabını fena davranmaktan men etmektir.