SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1692 >>

باب ما جاء في السحور

22- SAHUR YEMEĞİNİ YEMK HAKKINDA GELEN HADİSLER RABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عبدة. أَنْبَأَنَا حماد بْن زيد، عَن عَبْدُ العزيز بْن صهيب، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((تسحروا فإن في السحور بركة)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine «öre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Seher vaktinde yiyiniz ve içiniz. Çünkü onda bereket vardır.» buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Tirmizi de bu hadisi rivayet etmişler; Tirmizi httdisin Hasen - Sahih olduğunu söylemiştir

 

AÇIKLAMA: Sehür: Seher vaktinde yiyilen yemek ve içilen su ve benzeri meşrubattır. Bu babın başlığındaki; السحور kciimesi iki şekilde de okunabilir. Keza hadis metninde geçen bu kelime iki şekilde okunabilir. Tuhfe yazarının beyanına göre. El-Kaari: Hadis alimlerinden tutulan rivayet bu kelimenin "Sin"in üstünüyle okunmasıdır. Yani "Sehur" diye okunur. Bu da seher vaktinde yiyilen yemek ve içilen içecek maddeleridir, demiştir. El-Cezeri de en-Nihaye'de "Sin"in üstünüyle olan rivayetin daha çok olduğunu söylemiştir.

 

El-Hafız, el-Fetih'te; Bu kelime "Sin"in ötresi ve üstünüyle okunabilir. Çünkü eğer hadisteki bereket'ten maksad ecir ve sevap ise Suhur diye okumak uygundur. Çünkü ecir ve sevap, yiyecek ve içecek maddelerinde değil, bunları yemek ve içmek işindendir. Şayet bereketten maksad, oruçluya kuvvet ve zorluğu hafifletmek ise "Sin"in üstünüyle okumak uygundur. Çünkü zorluğu hafifletmek ve oruçluya kuvvet, gıda maddelerinde bulunur. Bazılarına göre bereketten maksad, seher vaktinde sehur yemeği vesilesiyle uyanıp dua etmektir. En uygunu şudur ki; Sehur yemeğine kalkmakta çeşitli yönlerden bereket hasıl olur. Bu yönlerin bir kısmı şunlardır: Peygamber (s.a.v.)'in sünnetlerine uymak, Ehl-i Kitab'a muhalefet etmek, ibadet için kuvvet almak, açlığın yol açtığı huysuzluğu gidermek, neşeyle oruç ibadetine yönelmek, seher vaktinde yardım dileyen yoksullara sadaka vermek, ibadet ve duaların makbul olduğu kuvvetle umulan seher vaktinde ibadet ve dua etmek, oruç niyetini akşam unutmuş olana niyet etme imkanını bulmaktır, demiştir.

 

Hadisteki emir, alimlerce mendupluk için yorumlanmıştır. Yani oruç tutacak kimselerin seher vaktinde kalkıp bir şey yemeleri veya içmeleri sünnettir, vacib değildir. İbnü'l-Münzir bu hüküm hususunda icma bulundugunu nakletmiştir.