SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1698 >>

DEVAM: 24- İFTAR AÇMAKTA ACELE ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشر، عَن مُحَمَّد بْن عمرو، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لا يزال الناس بخير ما عجلوا الفطر. عجلوا الفطر، فإن اليهود يؤخرون)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح، على شرط الشيخين. والحديث من رواية سهل بْن سعد، رواه الشيخان وغيرهما.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «İnsanlar iftar etmekte acele ettikleri müddetçe hayır ile yaşarlar. İftar etmekte acele ediniz. Çünkü yahudiler,  (iftarlarını) geciktirirler.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadı Buhari ve Müslim'in şartı üzerine sahihtir. Bu hadisi Buhari, Müslim ve başkaları Sehl bin Sa'd'ın rivayetiyle zikretmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu yani Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisini Zevaid yazarı Zevaid türünden saymıştır. Hakim de bunu rivayet etmiştir. Ebu Davud ile Nesai de Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini merfu olarak; "İnsanlar iftar etmekte acele ettikleri müddetçe İslamiyet galebe çalmakta devam edecektir. Çünkü yahudiler ve hıristiyanlar iftarlarını geciktirirler.'' metniyle rivayet etmişlerdir.

 

Hadisler, iftarı geciktirmeden açmanın müstehaplığına delalet ediyorlar. Tabii güneşin battığının tahakkuk etmesi şarttır. Şafii , el-Ümm'de: İftar açmakta acele etmek müstehabtır. Geciktirilmesinde fazilet olduğu kanısıyla kasden geciktirmek mekruhtur. Böyle bir kasıt olmaksızın geciktirilmesinde kerahet yoktur, demiştir.

 

İkinci hadis, yahudilerin ve hıristiyanların iftarı geciktirdiklerine delalet ediyor. İbn-i Hibban ve Hakim'in rivayet ettikleri Seh1 (r.a.)'ın hadisinden Ehl-i Kitab'ın yıldızlar görülünceye kadar iftarlarını geciktirdikleri anlaşılıyor. Şiiler de bu şekilde iftarı geciktirirler. Hadisler bu davranışı reddederler.

 

Müslümanların iftar açmada acele ettikleri müddetçe hayır ile yaşamaya devam edecekleri ve İslamiyet'in diğer dinlere galebe çalmayı sürdürmesi mes'elesine gelince; EI-Menhel yazarı bu hususta şöyle diyor: Yani Müslümanlar, Peygamber (s.a.v.)'in sünnetine bağlı kalarak ve İslamiyet'in getirmiş olduğu sabit kanunları kendi kafalarına göre değiştirmeyip olduğu gibi muhafaza ettikleri müddetçe hayır ile yaşarlar ve düşmanlarını yenerler. İslami prensiplere aykırı hareket ettikleri zaman bunların bu muhalefeti, şer içine düşeceklerine alamet olur.