SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1699 >>

25- iFTAR'I NE ILE AÇMANIN MÜSTEHAB OLDUĞUNA DAİR GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عثمان بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحيم بْن سليمان، ومحمد بْن فضيل. ح وحَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن فضيل، عَن عاصم الأحول، عَن حفصة بنت سيرين، عَن الرباب أم الرائح بنت صليع، عَن عمها سلمان بْن عامر؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((إذا أفطر أحدكم، فليفطر على تمر. فإن لم يجد، فليفطر على الماء. فإنه طهور)).

 

Selman bin Amir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Biriniz iftarını açacağı zaman hurmayla açsın. Eğer bulamazsa suyla iftar etsin. Çünkü su, temizleyicidir.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Tirmizi. Ebu Davud, Darimi ve Hakim de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisteki emir mendupluk içindir. El-Menhel yazarı, hurma ile iftar açmanın hikmeti hakkında şöyle diyor; "Çünkü hurma tatlıdır. Oruç tutmayla zayıflanan gözler, tatlı yemekle kuvvet bulur. Hurma yemek, iman tatlılığına ve günah acılığının giderilmesine işarettir. Çünkü oruç, ibadetlerin en büyüklerindendir ve ibadetler kötülükleri giderir İbn-i Hacer el-Mekki: Hurmanın özelliklerinden birisi şudur; Hurma, rnideye ulaştığı zaman Onu boş bulursa gıda görevini yapar. Midede yemek artığını bulursa; onu barsaklara sürükler, demiştir. Tabibler. hurmanın gözü zayıflattığını söylemişlerse de onların sözü, çok hurma yemeye aittir.

 

Hurma bulunmadığı takdirde su ile iftar açılması emredilerek suyun çok temizleyici olduğu bildirilmiştir. Su, susuzluğu giderir, vücudun maddi ve manevi yönlerden temizlenmesi yorumuna vesile olur."