SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1706 >>

DEVAM: 28- DEVAMLI (YIL BOYUNCA) ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن مسعر وسفيان، عَن حبيب بْن أبي ثابت، عَن أبي العباس المكي، عَن عَبْد اللّه بْن عمرو؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لا صام من صام الأبد)).

 

Abdullah bin Amr (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Daima oruç tutan kimse oruç tutmamış (sayılır).» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin açıklama bahsinde el-Menhel yazarı şöyle der; "Yani daima oruç tutan kimse, tam faziletli oruç tutmamış olur. Bu adam, oruç tutmamış sayılmaz. Çünkü aç ve susuz kalmıştır. Hadis, yıl boyunca oruç tutan kimseye oruç faziletinin hasıl olmadığını bildiriyor. Çünkü aç kalmayı alışkanlık haline getirmekle açlık meşakkatini duymaz. Bu sebeple uzun boylu sevap kazanmaz. Bu kimse yemekten ve içmekten kendini tuttuğu için oruçsuz olanların rahatlığını ve lezzetini duymaz. Bu yönden oruç tutmamış sayılmaz.

 

İshak, Zahiriye mezhebi mensupları ve Malikiler'den İbnü'l-Arabi, hadisin zahirini tutarak devamlı oruç tutmanın mekruhluğuna hükmetmişlerdir. Bir rivayete göre Ahmed de böyle demiştir.

 

İlim ehlinin ekserisi, Ramazan bayramının ilk ve Kurban bayramının dört günü gibi oruç tutulması yasak olan günler hariç, yıl boyunca oruç tutmayı caiz görmüşlerdir. Ömer b. el-Hattab, oğlu Abdullah, Aişe (r.anhum) ve Sahabilerden bir çok zat'tan bu görüş nakledilmiştir. Ashabtan Ebu Talha el-Ensari ve Hamza b. Amr el-Eslemi (r.anhuma)'nın, yasak günler hariç bütün yıl oruç tuttukları ve Peygamber (s.a.v.)'in onlara itiraz etmediği sabittir. Bu alimler, bu ve benzeri hadislere şöyle cevap vermişlerdir: Hadislerden maksad, bayram günleri gibi yasak günler dahil, yılın tamamını oruçla geçirenlerdir. Veya yasak günlerin dışında kalan, yılın tamamını oruçla geçirmek halinde zarara uğrayan yahut boynundaki vacib görevi yapamayan kimselere mahsustur.