SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1707 >>

29 - HER AYDAN ÜÇ GÜN ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. أَنْبَأَنَا شعبة، عَن أنس بْن سيرين، عَن عَبْدُ الملك بْن المنهال، عَن أبيه، عَن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؛ أنه كان يأمر بصيام البيض. ثلاث عشرة، وأربع عشرة، وخمس عشرة. ويقول ((هو كصوم الدهر، أو كهيئة صوم الدهر)).

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن منصور. أَنْبَأَنَا حبان بْن هلال. حَدَّثَنَا همام، عَن أنس بْن سيرين. حَدَّثَني عَبْدُ الملك بْن قتادة بْن ملحان القيسي، عَن أبيه، عَن النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم نحوه. قال ابن ماجة: أخطأ شعبة وأصاب همام.

 

El-Minhal (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinin orucunu emreder ve: «O (oruç) daima oruç tutmak gibi veya daima oruç tutmak vaziyeti gibidir.» buyururdu.

 

... Katade bin Melhan el-Kaysi'den rivayet edildiğine göre, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun mislim buyurmuştur.

 

İbn-i Macete demiştir ki: Şu'be yanılmıştır. Hemmam isabetli rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Müellif, bu hadısi iki senedIe rivayet etmiştir. Birinci senedde Şu'be; Enes b. Sirin'in Abdü'I-MeIik b. el-Minhal'dan, Onun da el-Minhal'dan merfu' olarak rivayette bulunduğunu bildirmiştir.

 

İkinci senedde ise Hemmam, Enes b. Sirin'in Abdü'l-Melik b. Katade b. Melhan'dan, Onun da. Katade'den merfu' olarak rivayet ettiğini bildirmiştir.

 

Müellif; Şu'be'nin yanıldığını söylemiştir. Yani Abdü'l-Melik'in babası ve hadisin ilk ravisi el-Minhal değildir. Hemmam'ın kendi senedinde belirttiği gibi Abdü'l-Melik'in babası ve hadisin ilk ravisi Katade bin Melhan'dır.

 

Ebu Davud, Ahmed ve Beyhaki de bu hadisi Hemmam'ın senediyle Katade'den rivayet etmişlerdir.

 

Hadisin açıklamasıyla ilgili olarak el-Menhel yazarı şöyle der: Yani Peygamber (s.a.v.) her kameri ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinin onıcunu müstehab olmak üzere bize emrederdi. Bu Üç günün gecelerine "Beyaz geceler'' ismi verilmiştir. Çünkü bu üç gecede ay ışığı akşam namazı vaktinden sabaha kadar bulunur. Ve bütün gece aydınlık olur.

 

Hadis, her ayın mezkur günlerinde tutulan orucun sevabının yılın tamamını oruçla geçirme sevabı gibi olduğunu bildiriyor. Çünkü her hasene on misli artar. Üç günlük oruç sevabı, otuz günlük oruca tekabül eder.

 

Hanefi, Şafii ve Hanbeli alimleri, bu hadisle hükmederek mezkür günleri oruçla geçirmeyi müstehab saymışlardır. Malikiler ise Ebu Zerr (r.anh)'ın 1708 ve Aişe (r.anha)'nın 1709 nolu hadislerini tutarak her ayın üç gününü oruçla geçirmeyi müstehab saymışlar, fakat mezkur günleri seçmeyi mekruh görmüşlerdir. Bununla beraber İmam Malik'in. mezkur günleri oruçla geçirdiği ve halife Harunu Reşid'in bu günlerin orucuna teşvik ettiği rivayet olunmuştur, İbn-i Rüşd Malik'in mezkur günlerde oruç, tutmayı mekruh saymasının sebebi, halkın, Onun fetvasına düşkünlüğü ve cahillerin bu orucun vacibliğini zannetmeleri endişesidir,