SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1789 >>

DEVAM: 3- ZEKATI ÖDENEN MAL KENZ (= BİRİKTİRİLMİŞ MAl) DEĞİLDİR

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا يحيَى بْن آدم، عَن شريك، عَن أبي حمزة، عن الشعبي عَن فاطمة بنت قيس؛ أنها سمعته، تعني النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم،

 - يقول ((ليس في المال حق سوى الزَكَاة))

 

Fatime bint-i Kays (r.anha)'dam rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Malda zekattan başka hiç bir hak yoktur.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve Darimi bu hadisi tahric etti.

 

AÇIKLAMA: Bu hadisin izahı bundan öncekinin izahı gibidir. Özeti şudur: Maldan doğan hak zekattır. Fitre ve nafaka da maldan çıkarılması gereken bir hak ise de bunlar başka sebeplere dayanır. Yahut şöyle denilir: Mala ait hakkın çoğunluğunu zekat teşkil eder.

 

Tirmizi'nin rivayetindeki metin ise şöyledir: "Şüphesiz malda zekattan başka hak vardır.''

 

Tirmizi bu hadisi zikrettikten sonra: Bu hadisin merfu olarak rivayeti zayıftır. En sıhhatli rivayet bunun Şa'bi'ye ait bir söz oluşudur. demiştir.

 

Tuhfe yazarı: "Zekattan başka olan haklar. açlık tehlikesini geçirmekte olana yemek yedirmek, kanı haram olan bir canlıyı ölümden kurtarmak yolundaki harcama, esir düşmüş bir müslümanı kurtarmak gibi haklardır. Bunlar da vacip olan bir takım haklardır. Ancak bu haklar dış etkenlerden doğan haklardır. Zekat ise dıştan değil doğrudan doğruya maldan doğan haklardır. Bu fark olduğu için bu hadis ile "Malda zekattan başka hiç bir hak yoktur'' mealindeki hadis arasında bir çelişki olmaz. El-Münavi, Camiu's-Sağir şerhinde böyle demiştir.

 

Tıybi ve başkaları da zekattan başka haklara 'su, ateş, ve tuzun' kimseden esirgenmemesi örneğini ve başka örnekleri zikretmişlerdir," demiştir.