SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1804 >>

DEVAM: 12- SIĞIR VE MANDANIN ZEKATI BABI

 

حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن وَكِيع. حَدَّثَنَا عَبْدُ السلام بْن حرب، عَن خضيف، عَن أبي عبيدة، عَن عَبْد اللّه؛

 - أن النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم قال: ((في ثلاثين من البقر، تبيع أو تبيعة. وفي أربعين، مسنة)).

 

Abdullah (bin Mes'ud) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Otuz bakar (sığır ve manda)da bir tebl' veya bir tebia ve kırk (bakar'da) bir müsinne (zekat.) vardır.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisler, otuz sığırı olan bir adamın zekat olarak bir yaşını doldurmuş olan erkek veya dişi bir sığırı vermesinin gerektiğine, daha az sığırı olanın zekat ödemekle mükellef' olmadığma ve kırk sığırı olanın üç yaşına girmiş bir sığır vermesinin lüzumuna delalet ederler.

 

Yukardaki tarifler bölümünde belirttiğim gibi Maliki alimlere göre 30 sığır için verilecek sığırın üçüncü, yaşa ve kırk sığır için verilecek sığırın dördüncü yaşa basmış olması gerekir,

Manda da sığır hükmündedir. Şimdi sığır ve mandanın zekatı hakkındaki dört mezhebin görüşlerini özetle belirteyim:

 

Dört mezhebe göre sığır ve mandanın nisabı otuzdur. Bunda bir Tebi' veya bir Tebia zekat vardır Maliki ve Şafiiler'e göre Tebia'yı vermek efdaldır,

 

Anılan hayvan sayısı kırka ulaşınca, Hanefiler'e göre bir Müsinne veya bir Müsin Yani üç yaşına girmiş olan bir sığır veya mandanın dişisi veya erkeği verilir, Diğer üç mezhebe göre Müsinne'yi vermek gerekir, Erkeğini vermek caiz degildir, Delilleri de bu hadislerdir.

 

Bundan fazlasındaki zekat durumu: Her otuzu için bir Tebi veya bir Tebia ve her kırkı için bir Müsinne hesabı ile zekat çıkarılır. Aradaki kesirler için zekat verilmez, Şu halde:

 

30'dan 39'a kadar bir Tebi veya bir Tebia

40'dan 59'a kadar bir Müsinne  

60'dan 69'a kadar iki Tebi. veya tebia

70'den 79'a kadar bir Müsinne ve Tebi veya Tebia'dan birisi

80'den 89'a kadar iki Müsinne

90'dan 99'a kadar üç Tebi veya üç Tebia

100'den 109'a kadar bir Müsinne ve iki Tebi - Tebia

110'dan 119'a kadar iki Müsinne ve bir Tebi - Tebia

120'den 129'a kadar üç MÜsinne veya dört Tebi - Tebin

 

Malikiler'e göre zekat verenin malı içinde Müsinne'ler de, Tebi'ler de bulunuyor. Veya hiç birisi bulunmuyor ise zekat memuru bu iki çeşitten arzuladığını istemekte serbesttir. Mal sahibi yanında varsa vermeye, yoksa satın almaya mecburdur, Şayet adamln yanında bu çeşitlerden yalnız birisi var ise, zekat memuru onu almaya mecburdur. Mal sahibini diğer çeşitten bulmaya zorlıyamaz

 

Yukarıda gösteriien meblağlar arasındaki birden dokuza kadar olan kesirler için zekat yoktur Ancak Hanefi mezhebinin Zahirü'r-Rivaye kavline göre 40 ile 60 arasındaki kesirler için de zekat ödenecektir. Mesela: 41 sığır için bir Müsinne verilecek bir de bir Müsinne'nin kırkta biri verilecek, 42 sığır için bir Müsinne ve bir Müsinne'nin kırkta ikisi verilecektir ... Fakat Ebu Yusuf ile Muhammed'in kavli diğer üç mezhebin kavline uygundur Fetva da bunların .kavli iledir.