SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1821 >>

19- MALININ KÖTÜSÜNÜ ZEKAT OLARAK ÇIKARMAKTAN NEHİY BABI

 

حَدَّثَنَا أبو بشر، بكر بْن خلف. حَدَّثَنَا يحيَى بْن سعيد، عَن عَبْدُ الحميد بْن جعفر. حَدَّثَني صالح بْن أبي عريب، عَن كثير بْن مرة الحضرمي، عَن عوف بْن ملك الأشجعي؛ قَالَ:  - خرج رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، وقد علق رجلاً أقناء أوقنواً. وبيده عصا. فجعل يطعن يدقدق في ذلك القنو ويقول ((لو شاء رب هذه الصدقة تصدق بأطيب منها. إن رب هذة الصدقة يأكل الحشف يوم القيامة)).

 

Avf bin Malik el-Eşcai (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir defa) elinde bir asa bulunduğu halde Mescid'e çıktı. Bir adam da (zekat olarak getirdiği) hurma salkımlarını veya bir hurma salkımını (mescid içinde iki direk arasında gerilmiş olan ipe) asmış idi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) asılmış olan hurma salkımını (elindeki asa ile) dürtüp sallamaya ve şöyle buyurmaya başladı: «Bu zekat sahibi dileseydi bundan iyisini zekat olarak verebilirdi. Şüphesiz bu zekat sahibi kıyamet günü bozuk kuru hurma yer.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayalım:

 

Bundan sonra gelen hadiste izah edildiği gibi Mescid-i Nebevi'nin içindeki iki direk arasına gerilen bir ipe zekat hurma salkımları asıIırdl. Muhacirlerin fakirleri bu hurmalardan yararlanırlardl. Adamın birisi kötü ve bozuk hurma salkımlarını getirip oraya asmıştl. Asılan bozuk salkım bir tane mi, bir kaç tane mi? bu hususta ki tereddüt raviden gelmedir.

Peygamber (s.a.v.) iyi hurmadan zekat vermeye muktedir olduğU halde kötü hurmadan zekat veren adamın sorumlu tutulacağını bildirerek: ''Bunu yapan kişi ahiret günü kötü hurma yer.'' buyurmuştur. Bu cümle zahirine göre yorumlanabilir. Adam fakirlere bozuk hurma yidirdiği için ahiret günü ceza olarak ona bozuk hurma yidirilecektir. Cümle şöyle de yorumlanabilir:

 

Adam, işlediği bu kötü hareketinden dolayı kıyamette cezalandırılır. Bu yorum daha kuvvetlidir.

Hadis, malın kötüsünü zekata ayırmanın kötülüğüne ve yasaklığına delalet eder. Ancak malın tamamı kötü ise ondan zekat çıkarmakta sakınca yoktur.