SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1837 >>

DEVAM: 25- (HALKTAN DÜNYALIK) İSTEMENİN MEKRUHLUĞU BAB!

 

علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن ابن أبي ذئب، عَن مُحَمَّد بن قيس، عَن عَبْدُ الرحمن بن يزيد، عَن ثوبان؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((ومن يتقبل لي بواحدة أتقبل له بالجنة؟)). قلت: أنا. قَالَ ((لا تسأل الناس شيئاً)).

قال، فكان ثوبان يقع سوطه، وهو راكب، فلا يقول لأحد ناولنيه. حتى ينزل فيأخذه.

 

(Nebi'in mevlası) Sevban (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): —  «Ve kim bir haslet (sahibi olmak) için bana garanti verir? Ben ona cennet garantisini veririm» diye sordu. Dedim ki: —  Ben. (O haslet sahibi olma garantisi veririm.)' Efendimiz: —  «Sen, halk'ın malların)dan hiç bir şey isteme.» buyurdu.

 

Ravi demiştir ki: Bundan sonra Sevban (r.a.), binek üstünde iken kamçısı elinden (yere) düşerdi de hiç bir kimseye: Onu bana sunuver, demezdi ve nihayet kendisi inip onu alırdı.

 

 

Diğer tahric. Ahmed, Ebu Davud ve Nesai de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetinde; "Sevban (r.a.), Resulullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu söylemiştir:

''Kim halktan bir şey istememeyi bana tekeffüI eder, ki ben da onun için Cenneti tekeffüı edeyim?'' Sevban da: Ben, (bunu tekeffül ederim) demiş ve artık Sevban kimseden hiç bir şey istemez olmuş."

 

Hadisten maksat, kimseden mali yardım dilernernek ve el emegı ile geçinmektir Sevban şiddetli ihtiyatı dolayısıyla başka tür yardımı da istememeyi prensip edinmiştir. El-Menhel yazarı ise bazı Sahabilerin bu hadisteki nehyi yalnız mali yardım talebine tahsis etmeyip umumi manaya yorumladıklarını ve yere düşen.kamçllarının kendilerine verilmesini bile kimseden istemeyip bineklerinden inerek bizzat onu yerden aldıklarını ifade etmiştir. Demek anlaşılıyor ki angarya sayılacak hiç bir hizmeti kimseye gördürmemek takvaya ve Cennetlik olmaya en uygun alanıdır