SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1838 >>

26- YETERİNCE VARLIKLI İKEN (HALKTAN MAL) İSTEYENİN (KÖTÜ DURUMUNUN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن فضيل، عَن عمارة بْن القعقاع، عَن أبي زرعة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من سأل الناس أمالهم تكثراً، فإنما يسأل جمر جهنم. فليستقل منه أو ليكثر)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Malını çoğaltmak için halktan mallarını isteyen bir kimse şüphesiz Cehennemin tutuşmuş ateş parçalarını İstemiş olur. Artık bunu azaltsın veya çoğaltsın.»

 

Diğer tahric: Müslim

 

AÇIKLAMA: Müslim de bunu rivayet etmiştir. Hadisteki: "Tekessuren'' kelimesini 'malını çogaltmak' manasına terceme ettim. Bu takdirde hadisin baş kısmının manası: "Mal istemeyi san'at haline getirmek suretiyle halktan mallarını isteyen ... '' olur.

 

Bu hadis şer'an zengin sayılan ve halktan maii yardım istemesi yasak olduğu halde isteyen kimseler hakkındadır. Şer'an varlıklı sayıımanın ölçüsünü 1839 molu hadisin izahında beyan edeceğim.

 

Kadi iyaz: Hadisin manası: Böyle yapan adam cehennem ateşi ile ta'zib edilecektir. Hadisin, zahiri manasına göre olması muhtemeldir. Yani böyle yapan adamın halktan aldığı mal cehennem'de tutuşmuş ateş parçaları haline dönüşecek ve kendisi bu ateş parçaları ile dağlanacaktır. Nasıl ki zekatını çıkarmayıp sakladığı altın ve gümüş ile sahibinin cehennem'de dağlanacağı Kitap ve Sünnetle sabittir.

 

Hadisin sonundaki: ''Artık bunu azaltsın veya çogaltsın'' cümlesi kınamak ve tehdit anlamını ifade eder. Dilenciyi serbest bırakmak veya ona müsaade etmek anlamında değildir.