SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1839 >>

DEVAM: 26- YETERİNCE VARLIKLI İKEN (HALKTAN MAL) İSTEYENİN (KÖTÜ DURUMUNUN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا أبو بكر بْن عياش، عَن أبي حصين، عَن سالم بْن أبي الجعد، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لا تحل الصدقة لغني، ولا لذي مرة سوى)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Ne varlıklı kişi için ne de kuvvetli ve sağlam kişi için sadaka helal değildir.»

 

 

Diğer tahric. Nesai, İbn-i Hibban, Darekutni ve Hakim de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadisin aynı metnini, Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud, Tahavi, Darimi ve Darekutni merfu' olarak AbduIIah bin Amr bin el-As (r.a.)'dan rivayet etmişlerdir.

 

Hadisin zahirine göre şer'an zengin sayılana veya vücudunda çalışmaya mani bir sakatlığı bulunmayıp kuvveti yerinde olana sadaka helal değildir. Bu hususlardaki alimlerin görüşlerini el-Menhel yazarı şöyle anlatır: "Zekat almayı haram kılan zenginlik derecesi hakkında alimler ihtilaf etmişlerdir.

 

1. Hanefi alimlere göre, borcundan ve asıl ihtiyaçlarından fazla olarak, zekata tabi malların her hangi birisinden nisaba veya onun değerinde başka bir mala sahip olan bir kimse şer'an zengin sayılır, zekat alması haramdır. Din alimlerinin ihtiyaç duydukları kitapları ve sanatkarların muhtaç oldukları tezgahları havaie-i asliyeden sayılır. El-Mirkat sahibinin beyanına göre el-Muhit'te: 'Ğina (şer'an zengin sayılmak) üç nevidir: Birincisi, zekat ödemeyi gerektiren zenginliktir. Bu da yıl boyunca nisaba malik olmaktır. İkincisi zekat almayı haram kılan ve fıtır sadakası ile kurbanı vacip kılan zenginliktir. Bu ise asıl ihtiyaçtan artan ve nisap değerine ulaşan her hangi bir nevi mala sahip olmaktır. Üçüncüsü halktan mal istemeyi haram edip, istemeden verilen sadakayı kabul etmeyi haram kılmayan zenginliktir. Bu da günlük nafaka ve avret mahallini örtecek elbise sahibi olmak zenginliğidir'denilmiştir.

 

2. Malikiler'e göre, zekat almaya mani olan zenginlik, kişinin ve üzerine nafakası vacip olanların bir yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak mala sahip olmak veya bu ihtiyaçlara yetecek meblağı çalışmakla kazanmaktır. Şu halde, yıllık ihtiyaca yetmeyen bir veya bir kaç nisaba malik adam ve çalışmakla yıllık nafakasınırı ancak bir kısmını kazanabilen bir kimse zekat alabilir.

 

3. Şafiiler'e göre zekat almaya mani olan zenginlik, kişinin ömünü galip sayılan altmış yaşına kadar olan sürece nafakası ve üzerine nafakası farz olanların nafaka yükümlülüğü süresince yetecek miktarda mal sahibi olmasıdır. Bu mebIağa malik olmayan bir kimse, çalışmak suretiyle mezkur nafakayı temin edemiyor ise zekat alabilir.

 

4. Ahmed'den bu hususta iki rivayet vardır. Bir rivayete göre, zekat almaya mani olan zenginlik, ihtiyaç fazlası 50 dirhem gümüş, bu değerde altın veya akar, ticaret malı, maaş, kira gibi daimi bir gelir ile yıllık nafakayı karşılayan varlık veya el emeği ile bunu temin etmektir. Şu halde, yıllık ihtiyacı karşılayamayan bir veya daha fazla nisab sahibi olmak zekat almaya mani değildir. Sevri, Nehai, İbn-i Mübarek ve İshak'ın kavli de böyledir.

 

Ahmed'den yapılan ikinci rivayete göre zekat almaya mani zenginlil{, yıllık ihtiyacı karşılayan bir geçim vasıtasıdır. Şu halde, muhtaç olmayan bir kimsenin hiç malı olmasa bile zekat alamaz. Muhtaç adam, nisab tutarında malı olsa bile zekat alabilir.

 

ŞER'AN ZENGİN OLMAYIP GÜÇLÜ VE SAĞLAM ADAM ZEKAT ALABİLİR Mİ ?

 

Bu hadisin zahirine göre zengin olmamakla beraber kuvvetli ve sağlam yani çalışabilir durumda olup, vücutça bir sakatlığı olmayan kimse zekat alamaz. Şafii ve Ahmed, bu hadisi delil göstererek çalışmaya muktedir sağlam adam zekat alamaz, demişlerdir.

 

Hanefiler: Havaie-i asliyesinden fazla olarak nisaba malik olmayan böyle adam zekat alabilir. Hadisteki "Sadaka helal değildir.'' ifadesinden maksat tam bir helal değildir. Yani helal olmakla beraber mükemmel bir helal sayılmaz. Veya bu ifadeden gaye: Böyle adamın sadaka istemesi helal değildir Ama istemeden alması helaldır, demişlerdir.        '

 

Malik ve arkadaşları: Çalışmaya muktedir bir kimse yıllık nafakaya sahip olmayacak derecede fakir olduğu zaman çalışmasa bile ona zekat verilebilir. Kendisinin;ve aile fertlerinin yıllık nafakasını sanatıyla karşılayan kimseye zekat verilmez. Sanatıyla yıllık nafakasının bir kısmını temin edebiliyat ise diğer kısmı karşılayacak kadar zekat alması caizdir."

 

EI-Menhel yazarı yukardaki bilgileri verdikten sonra sözüne şöyle devam eder:

 

"Sadaka isternek haram, mekruh, mübah, vacip ve mendup hükümlerini alabilir. Şöyle ki : Zekat ve başka sadakaya muhtaç olmadığı halde halktan mali yardım istemek haramdır. Keza kendisini olduğundan fazla fakir göstererek yardım dilemek haramdır. Muhtaç iken israrla yardım dilemek mekruhtur. Çalışmaktan aciz olup muhtaç olan kimsenin israrsız yardım dilemesi mübahtır. Açlıktan ölüm tehlikesiyle karşılaşan fakirin yardım dilernesi vaciptir. Kimseden yardım dilemeye tenezzül etmeyen fakir için başkaları tarafından halktan yardım istemek mendupdur.

 

SADAKA ALMAYA GELİNCE:

 

Bu da yerine göre haram, mübah veya vacip hükmünü alır. Şöyle ki: Şer'an zengin sayılan kimsenin sadaka istemesi haramdır. İstediği sadaka farz olan sadaka olsun, nafile sadaka olsun hüküm aynıdır. Ölüm tehlikesiyle karşı karşıya gelmemekle beraber muhtaç durumda olanın farz veya nafile sadaka alması istemek suretiyle de olsa mübahtır. Keza muhtaç olmayanın istemeden nafile sadaka kabul etmesi mübahtır. Ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalan muhtaç adamın sadaka alması vaciptir.

 

ZEKATTAN BİR MUHTACA NE KADAR VERİLEBİLİR?

 

1. Ebu Hanife'ye göre bir kişiye verilecek miktar nisaptan az olmalıdır. Ancak kişi borçlu olup kendisine verilecek zekattan borcunu ödedikten sonra elinde kalan miktar nisabtan az ise veya çocukları çok olup verilecek zekat aile fertlerine bölündüğünde her kişi başına düşen pay nisaba ulaşmazsa o kişiye nisabtan fazla zekat verilebilir.

 

2. Malik ve Ahmed'e göre bir muhtaca onun yıllık ihtiyacını karşılayacak miktar zekat verilebilir.

3. Şafii'ye göre bir muhtaca 60 yaşına kadar ihtiyacına yetecek miktar verilebilir. Ancak kuvvetli ve vücutça sakatlığı olmayıp çalışarak nafakasını temin edebilen fakir bu hükümden müstesnadır.

 

4. Sevri'ye göre bir kişiye 50 dirhem gümüşten fazla verilemez Ahmed'den olan bir rivayet de böyledir."