SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1842 >>

28- SADAKA FAZİLETİ BABI

 

حَدَّثَنَا عيسى بْن حماد المصري، أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَن سعيد بْن أبي سعيد المقبري، عَن سعيد بْن يسار؛ أنه سمع أبا هُرَيْرَة يقول:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((ما تصدق أحد بصدقة من طيب، ولا يقبل اللَّه إلا الطيب، إلا أخذها الرحمن بيمينه وإن كانت تمرة. فتربوا في كف الرحمن حتى تكون أعظم من الجبل. ويربيها له كما يربي أحدكم فلوه أو فصيله)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Her hangi bir kimsenin bir hurma değerinde bile olsa helal kazancından verdiği sadakayı — ki Allah helal maldan verilen sadakadan başka hiç bir sadakayı kabul etmez— Rahman (olan Allah) behemahal sağ eliyle alır. Sonra o sadaka dağdan daha büyük oluncaya kadar Rahmanın avucunda artar ve sizin biriniz erkek küheylan tayını veya devesinin yavrusunu titizlikle büyüttüğü gibi. Rahman o sadakayı sahibi için önemle büyütür.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Nesai, Tirmizi ve İbn-i Huzeyme de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin bazı kelimelerini açıklıyalım: Tayyib : Helal manasına kullanılmıştır. Arap dilinde lezzetli, hoş. temiz, iyi ve güzel manalarına da gelir.

 

Yemin: Sağ el demektir. Burada bu mana kastedilmiştir, Başka manaları da vardır.

 

Hadisdeki ''Rahman o sadakayı sağ eline alır ve; «Rahman'ın avcunda artar.'' cümlelerinin manaları kastedilmemıştir, Çünkü Allah Teala el, göz, kulak gibi organlardan nezih ve paktır, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde bulunan bu gibi kelimeler Selefiye mezhebi alimlerine göre Allah Teala'nın sıfatlarıdır, Bunları yorumlamak keyfiyetini anlatmaya girişmek gereksizdir, Bunlara inanıyoruz, keyfiyetini bilmiyoruz, denilir.

 

Diğer Ehl-i Sünnet mezhebIerine göre Allah hakkında vacib olan bu kelimeler yoruma tabidir. Kastalani'nin nakline göre Hattabi: «Hadiste Allah sadakayı sağ eline alır» buyurulmuştur, Burada sağ el tabirinin hikmeti örfte kıymetli eşyanın sağ el ile alınmasıdır, diyor.

 

Nevevi'de Müslim'in şerhinde şöyle der: El-Maziri 'Allah Teala için organların bulunmasının muhal olduğunu anlatmıştık. Bu ve benzeri hadislerde Peygamber (s.a.v.)'in bu nevi ifadeleri kullanmasının sebebi halkın alışkın olduğu ve kolayca anlayabildiği bir tarzda meramı ifade etmektir, Bu ifade sadakanın Allah katında makbul ve sevabının kat kat arttığını anlatmak içindir', demiştir.

 

Kadı iyaz da: 'Razı olunan makbul ve değerli şeyler sağ elle alındığı için sadaka'nın Allah katında makbul olmasından istiare yolu ile ifade edilmiştir. Bir kavle göre sağ ile alınması ifadesi kabul ve rıza anlamında kullanılmıştır. Bir başka kavle göre; Allah'ın elinden ve avcundan maksad; kendisine sadaka verilen fakirin el ve avcudur. Sadaka Allah rızası için fakirin eline verildiğinden bu tabir kullanılmıştır.

 

Sadakanın dağdan büyük oluncaya kadar büyütülmesinden maksat; ecrinin büyütülmesi ve sevabının kat kat arttırılmasıdır. Böyle diyenler vardır. Bu ifadenin, zahirine göre manalandırılması caizdir. Yani verilen sadaka bir hurma kadar küçük bile olsa Allah Teala o küçük sadakayı bereketlendirir, büyütür, faziletini arttırır, ta ki ahiret günü terazide büyük bir ağırlık versin, demiştir.