SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1863 >>

DEVAM: 8- HÜR KADINLARLA VE VELUD (ÇOK ÇOCUK DOĞURUCU) KADINLARLA EVLENME(NİN FAZİLETİ) BABI

 

حَدَّثَنَا يعوب بن حميد بن كاسب. حَدَّثَنَا عَبْد اللّهبن الحرث المخزومي، عَن طلحة عَن عطاء، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((انْكِحُوا. فإني مكاثر بكم)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده طلحة بن عمرو المكي الحضرمي، متفق على تضعيفة.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «(Çok çocuk doğurucu kadınla) evleniniz. Çünkü ben (kıyamet günü) sizin çokluğunuzla iftihar ediciyim.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedindeki Talha bin Amr el-Mekki el•Hadrami'nin zayıflığı hususunda ittifak vardır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin açıklaması bahsinde Sindi: Çok çocuk yapan kadınla evlenmek kastedilmiştir. Çünkü, hadisin son kısmındaki: " .. , çokluğunuzla iftihar ... " ifadesi buna delalet eder. Diğer taraftan, ancak böyle yorum yapmakla bu hadis ile, hadisin alındığı babın başlığı arasında bir münasebet kurulabilir, demiştir.

 

Bu hadisin isnadı zayıf ise de bu mealde müteaddit hadisler mevcuttur. Bunlardan birisi, 1846 nalu Aişe (r.anha)'nın hadisidir. İkincisi o hadisin izahı bölümünde nakledilen ve Ahmed. Tabarani, Beyhaki ve Hakim'in Enes (r.a.)'den rivayet ettikleri merfu' hadistir. Üçüncüsü Ebu Davud ve Nesai'nin Makil bin Yesar (r.a.)'den yine merfu' rivayet ettikleri ve sonu şöyle olan

hadistir:" ... (Kocasına kendisini) çok sevdirici ve çocuk doğurucu kadınla evleniniz.

Çünkü ben kıyamet günü diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ediciyim."

 

El-Menhel Tekmilesi sahibi bu son hadisin açıklaması bahsinde özetle şöyle der:

"Kadının bu iki özelliği (yani kocasına kendisini çok sevdirici ve çok çocuk doğurucu olması) kadının akrabası durumundaki evli kadınların halinden ekseriyetle anlaşılır. Çünkü birbirine yakınlığı olan kadınların tabiatları bir diğerine sirayet eder. Peygamber (s.a.v.) evlenilecek kadında bu iki özelliğin aranmasını tavsiye buyurmuştur. Zira, çok doğurucu olmazsa, matlub olan Ümmetin çoğalması gerçekleştirilmez. Kocasına kendisini sevdirici olmazsa. kocası kendisinden hoşlanmaz.gözü dışarıda kalır."