SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1888 >>

DEVAM: 16- ŞİĞAR (SURETİYLE NİKAH) IN YASAKLANMASI BABI

 

حَدَّثَنَا أبو عمر الضرير وهناد بن السري. قالا: حَدَّثَنَا وكيع عن سفيان، عن عاصم بن عبيد اللَّه، عن عبد اللَّه بن عامر بن ربيعة، عن أبيه؛

 - أن رجلا من بني فزارة تزوج، على نعلين. فأجاز النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم نكاحه.

 

Abdullah bin Amir bin Rebia'nın babası (Amir bin Rebia) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Beni Fezare (kabilesin)den bir erkek (mehir olarak) bir çift ayakkabı üzerinde nikahını kıydı. Sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun (kıyılan) nikahını caiz (muteber) saydı.

 

 

Diğer tahric. Tirmizi, nikah (1888); ve Ahmed.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi ve Ahmed de bu hadisi rivayet etmişler, Tirmizi hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir. Tirmizi'deki rivayete göre Beni Fezare'den bir kadın (mehir olarak) bir çift ayakkabı üzerine nikahlanmıştır. Oradaki hadisin meali şöyledir: " ... Abdullah bin Amir bin Rebia'mn babası (Amir bin Rebia) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Beni Fezare (kabilesin) den bir kadın (mehir olarak) bir çift ayakkabı üzerine evlendi. Sonra Resüluııah (s.a.v.) kadına: "Sen varlıklı olduğun halde (mehir olarak) bir çift ayakkabı karşılığında nefsini (n karılığından yararlanmayı) vermeye razı oldun mu?" diye sordu. Kadın da: - Evet, diye cevap verdi. (ravi demiş ki) Peygamber (s.a.v.) de o nikahı caiz (muteber) saydı."

 

Tuhfe yazarı şöyle der: " El-Hafız, Büluğu'l-Meram'da Tirmizi'nin bu hadisin sahih olduğuna dair sözünü naklettikten sonra, bu hususta ihtilaf vardır, demiştir.

 

Seneddeki ravi Asım bin Ubeydullah'ın İbni Main ve İbni Hibban tarafından zayıf görüldüğünü İbnül-Cevzi'nin söylediği el-Hafız ez-Zeylai'den nakledilmiştir."

 

Bu hadisin zahirine göre mehirin en azı belirli bir miktar ile tayin edilmiş değildir.

Mehirin en azı belirli bir miktara bağlıdır, diyen alimler, bu ve benzeri hadisleri peşin ödenen ve (mehir-i muaccel) ismi verilen mehir manasına yorumlamışlardır.

 

Yeri geldiğinde peşin ve vadeli mehir çeşitleri hakkında gerekli izah yapılacaktır. Sadece şu noktayı belirtmekle yetineyim: Bazen mehirin bir kısmı peşin ödenmek bir kısmı da şu kadar vade ile ödenmek üzere nikah kıyılır. Peşin olan mehire "Mehir-i muaccel" vadeli olan mehire de "Mehir-i müeccel" denilir.

 

MEHİRİN EN AZ MİKTARI HAKKINDAKİ ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ

 

EI-Menhel'in Tekmile yazarı şöyle der: Mehirin az bir miktar olabileceği hususunda alimler müttefiktir. Ancak en az mehirin sınırı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1. Hanefiler'e göre mehirin en az 10 dirhem gümüş veya buna müsavi bir maldır. Bunların bir delili Darekutni'nin Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet ettiği; "Hiç bir mehir on dirhem (gümüş) den daha az olamaz." eseridir. Diğer bir delil de Darekutni ve Beyhaki'nin Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet ettikleri şu mealdeki merfu bir hadistir: ''Kadınları, denkleri olanlardan başkaları ile evlendirmeyin. Velilerinden başkası onları evlendirmesin ve on dirhem (gümüş) den az hiç bir mehir yoktur."

 

Ancak bu iki hadis de zayıftır. {Tekınile yazarı zayıflık nedenlerini uzunca anlatmış ise de buraya aktarmaya gerek görmedim. İsteyenler Ebu Davud'un "Mehirin azlığı" babına ait Tekmile şerhine müracaat edebilirler.

 

2. Malikiler: Mehirin en az miktarı bir bölü dört miskal altın, veya üç dirhem gümüş yahut bu değerde bir maldır, demişlerdir.

 

Malik: Kadının bir bölü dört miskal altından az bir mehirle nikahlanabileceği görüşünde değilim. Hırsızın elinin kestirilmesini gerektiren meblağ da budur, demiştir. İbni Veheb müstesna, Malik'in bütün arkadaşları onun görüşündedirler.

 

3. Şafii, Ahmed, İsha, Sevri ve Evzai: Satın alınan bir mala bedel olmaya elverişli her şey veya ücret olmaya müsait her şey mehir olabilir, demişlerdir. Bunların bir delili (1889 nolu) Sehl (r.a.)'ın hadisidir. Mehirin az ve çok olabileceğine dair hadisleri de bu grub delil göstermiştir.

 

Nevevi, Müslim'in "En az mehir" babında şöyle der: "İşlerinde el-Leys bin Sa'd, İbni Ebi Leyla, Davud-i Zahiri, hadisçilerin fıkıhçıları ve Malik'in arkadaşlarından İbni Veheb'in bulunduğu Selef ve Halef alimlerinin cumhurunun mezhebi budur ki: Evlenecek erkek mehir olabilir. Ayakkabı, demir yüzük gibi şeyler de mehir olabilir. Cumhurun bu mezhebinden başka mezhebIerin bu konu hakkındaki görüşleri Sünnet (sabit hadis)'e muhaliftir. Çünkü sahih ve sarih olan"; ''Şu halde demirden bir yüzük bile olsun (mehir olarak) bir şey temin etmeye çalış.'' (İbni Mace 1889) hadis diğer mezhebIeri yenen bir delildir, demiştir."

 

Tekmile yazarı cumhurun görüşünü yansıtan üç grubun gösterdikleri başka hadisleri de nakletmiş ise de bunları buraya aktarmaya lüzum görmedim.

 

MEHİRİN EN ÇOK MEBLAĞI İÇİN BiR SINIR VAR MI?

 

El-Cevap hayır. Bunun için bir sınır yoktur. En efdalı 1886 ve 1887 nolu hadislerde geçtiği gibi 500 dirhem gümüştür. Bundan fazlası olması da caizdir. Çünkü Nisa suresinin 20. ayeti, mehirin daha fazla olabileceğine delalet eder.