SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1892 >>

19- NİKAH AKDİNİN HUTBESİ (NİN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا هشام بن عمار. حَدَّثَنَا عيسى بن يونس. حدثني أبي عن جدي أبي إسحاق، عن أبي الأحوص، عن عبد اللَّه بن مسعود؛ قَالَ:

 - أوتي رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم جوامع الخير، وخواتمه. أو قَالَ فواتح الخير. فعلمنا خطبة الصلاة وخطبة الحاجة. خطبة الصلاة: التحيات لله والصلوات والطيبات. السلام عليك أيها النبي ورحمة اللَّه وبركاته. السلام علينا وعلى عباد اللَّه الصالحين. أشهد أن لا إله إلا اللَّه وأشهد أن مُحَمَّد عبده ورسوله. وخطبة الحاجة: أن الحَمدُ للَّه ونستعينه ونستغفره ونعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيئات أعمالن. من يهده اللَّه فلا مضل له. ومن يضلل فلا هادي له. وأشهد أن لا إله إلا اللَّه وحده لا شريك له. وأشهد أن محمداً عبده ورسوله. ثم تصل خطبتك بثلاث آيات من كتاب اللَّه: يا أيها الذين آمنوا اتقوا اللَّه حق تقاته. إلى آخر الآية. واقتوا اللَّه الذي تساءلون به والأرحام إلى آخر الآية. اتقوا اللَّه وقولوا قولا سديدا يصلح لكم أعمالكم ويغفر لكم ذنوبكم إلى آخر الآية.

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Her hayrı içine alan veciz sözler ve her hayrın sonuçları (na ait en edebi konuşmalar) veya böyle demiştir: Her hayrın başlangıçları (na dair en edebi) sözler, (Allah tarafından) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e verildi. O da bize namaz (ın sonunda okunan) teşehhüdü ve (nikah akdi ile benzeri) hacet(in başlangıç) hutbesini öğretti. Namaz teşehhüdü şudur:

 

et-Tehiyyatu lillahi vesselevatu esselamu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi ve berekatuhu esselamun aleyna ve ala ibadillahissalihin. eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu.

 

(Nikah akdi ve benzeri) hacet(in başlangıç) hutbesi de şudur: "Şüphesiz her türlü hamd Allaha mahsustur. Ondan yardım ve mağfiret dileriz nefislerimizin şerrinden de ona sığınırız. Allah'ın hidâyete erdirdiği kişiyi saptıracak yoktur. Saptırdığını da hidâyet'e erdirecek yoktur. Ben Allah’tan başka bir İlâh olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehâdet ederim.

 

Sonra (bu) hutbene, Allah'ın kitabından şu üç ayeti sonlarına kadar eklersin: يا أيها الذين آمنوا اتقوا اللَّه حق تقاته.ila ahir. (meali)"Ey insanlar, Allah'tan ona yaraşacak şekilde korkunuz. Ve ancak müslümanlar olarak ölünüz."[Âl-i İmrân 102]

 

Ve:  اقتوا اللَّه الذي تساءلون به والأرحام  ve kalanı. Ve: اتقوا اللَّه وقولوا قولا سديدا يصلح لكم أعمالكم ويغفر لكم ذنوبكم ve ayetin kalanı.

 

Ayetlerin mealleri: "Ey imân edenler, adıma birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabalık (bağlarını kırmak)'tan sakınınız şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir".[Nisâ 1]  -  "Ey iman edenler, Allah’tan korkun ve doğru söz söyleyin.”[Ahzab 70] - "Ki (Allah) işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah'a ve Resulüne itaat ederse, büyük bir başarıya ermiş olur."[Ahzab 71]

 

 

EBU DAVUD HADİSİ VE İZAH İÇİN TIKLA