SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1896 >>

DEVAM: 20- EVLENMEYİ DUYURMAK BABI

 

حَدَّثَنَا عمرو بن رافع. حَدَّثَنَا هشيم، عن أبي بلج، عن مُحَمَّد بن حاطب؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((فصل بي الحلال والحرام، الدف والصوت في النكاح)).

 

Muhammed bin Hatib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Helal (birleşme) ve haram (birleşme) arasındaki fark, evlenmekte def çalmak ve duyurmaktır.»

 

 

AÇIKLAMA: ilk hadis Zevaid türund6ndir. Notta belirtildiği gibi senedindeki ravi Halid de zayıftır. Fakat Tirmizi de Aişe (r.anha)'dan bu hadisin benzerini, hatta bir mislini "Nikah ilanı" babında başka bir senedle rivayet etmiştir. Oradaki merfu' hadis şöyledir:  ''Bu evlenme işini (halka) duyurun. Nikah akdini de mescidlerde kıyınız. Ve bunun için defler çalınız.'' Tirmizi bu hadisin hasen-garib olduğunu söylemiştir.

 

Gorüldüğü gibi Tirmizi'nin rivayetinde evlenmenin duyurulması, bu maksatla deflerin çalınması emredilmiş ve Müellifimizin rivayetine ilaveten nikah akdinin mescidIerde kıyılması emredilmiştir.

 

Tuhfe yazan şöyle der: 'Elimizde bulunan Tirmizi nüshalarında bu hadisin hasen - garib olduğu kaydı mevcuttur. EI-Mişkat ve en-Neyl'de Tirmizi'nin bu hadisi rivayet edilmiş, ancak oralardaki beyana göre Tirmizi. bu hadisin garib olduğunu söylemiş, hasen olduğunu söylememiştir. El-Mişkat ve en-NeyI sahiplerinin ellerindeki Tirmizi nüshalarının sahih nüshalar olduğu kanaatı hakimdir. Çünkü Tirmizi bu hadisin senedindeki İsa bin Meymun'un zayıf olduğunu söylemiştir.

El-Hafız da el-Fetih'te bu hadisin zayıf olduğunu söylemiştir.

 

Ahmed, İbni Hibban ve el-Hakim'in de, Abdullah bin Zübeyr (r.a.)'den rivayet ettikleri benzer bir hadiste; "Evlenme işini duyurun.'' buyurulmuştur. O rivayette; "Ve evIenme işi için defler çalınız.'' cümlesi yoktur.

 

Hadisdeki "Gırbal" kelimesinin asıl manası "KaIbur"dur. Def, kalbur şeklinde olup bir yüzü deri ile kaplı olduğu için "Gırbal" tabiri kullanılmış ve "Def" manası kastedilmiştir.

Muhammed bin Hatıb (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Tirmizi, Muhammed bin Hatib'ın henüz erginlik çağına varmamış, küçük bir genç iken Nebi (s.a.v.)'i gördüğünü beyan etmiştir.

 

Tuhfe yazarı bu hadisin şerhinde şöyle der: "El-Cezeri, en-Nihaye'de: Bu hadisten maksat, evlenme işinin duyurulmasıdır. Bu da evlenme işini halk arasında yaymaktır, demiştir.

EI-Kaari, eI-Mirkat'ta: 'Yani evlenme işini anlatmak, teşhir etmek ve def çalmak istenmiştir. Çünkü böylece evlenme işi ilan edilmiş olur. İbnü'l-Meiik: Çiftlerin helal birleşmesi ile haram birleşmesi arasındaki farkın, yalnız evlenmede def çalmak ve duyurmaktan ibaret olduğu kastedilmemiştir. Çünkü nikah akdedilirken şahitlerin hazır bulunması ile helal birleşme, haram birleşmeden ayırd edilmiş olur. Hadisten maksat evlenme işinin ilan edilmesine teşviktir. Ta ki halktan gizli kalmasın. Şu halde def çalmak ve toplanan halkın mübah şiirleri yüksek sesle ve makamla okumaları ile evlenme işinin duyurulması sünnettir, demiştir. Şerhu's-Sünne'de şöyle denilmiştir: Hadisin manası, evlenme işinin ilan edilmesi ve halk arasında bundan bahsedilmesidir. Hadisdeki "Savt" kelimesi ile halkın evlenme işinden haberdar olup kendi aralarında konuşması kastedilmiştir. Makamla ve yüksek sesle şiir söylenmesi değildir,' diye bilgi vermiştir.

 

Tuhfe yazarı daha sonra şöyle der; Bence açık olan şudur ki: Hadisdeki "Savt" kelimesinden maksad, mübah olan nağme ile söz söylemektir. Çünkü düğünlerde def çalgısı eşliğinde makamla şiir söylemek caizdir. Er-Rubeyyi' binti Muavviz (r.anha)'nın hadisi buna delalet eder. Tirmizi ve Buhari bu hadisi rivayet etmişlerdir.' Tuhfe'nin bahsettiği er-Rubeyyi' (r.anha)'nın hadisi müellifimiz tarafından rivayet edilen 1897 nolu hadistir.

 

Hadisin; ''Bu nikah işini duyurunuz.'' cümlesi ile ilgili olarak Tuhfe yazarı şöyle der;

Yani; nikah akdini şahitlerin huzurunda kıyıııız, diye yorum yapılabilir. Bu takdirde hadisdeki emir vaciblik içindir. Hadisin bu cümlesinden maksad, evlenme işinin açıktan yapılıp teşhir edilmesi olabilir. Bu takdirde cümledeki emir müstehablık içindir.

 

Nikah için deflerin çalınması ile ilgili hadisdeki emre gelince; bazı Fıkıhçılar: Deflerden maksad, pulsuz olan deflerdir, demişlerdir. İbnü'l-Humam böyle anlatmıştır.

 

El-Hafız da: Defleri çalmakla ilgili hadisdeki emir, erkeklere ait olduğundan dolayı düğünlerde def çalmanın kadınlara mahsus olmadığı söylenmişse de, bu söz zayıftır. Düğünlerde def çalmakla ilgili kuvvetli hadislerdeki izin, kadınlara aittir. Artık bu hükümde erkekler kadınlara hadislerdeki izin, kadınlara aittir. Artık •bu hükümde erkekler kadınlara kıyaslanamaz. Çünkü kadınlara benzemek yasaklığı umumidir, demiştir.

 

Tuhfe yazarı, el-Hafız'ın yukarıdaki sözünü naklettikten sonra: Ben derim ki: Düğünlerde söylenmesi mübah kılınan makamla söz söylemek de kadınlara mahsustur. Erkekler için caiz değildir, demiştir.

 

Evlenme, çocukları sünnet etme ve dini bayram günlerinde def çalmak ve nağme ile söz söylemek hakkındaki Fıkıhçıların görüşlerini Müellifimizin 1302 ve 1303 nolu hadislerin şerhinde özetle beyan etmiştik. Ayrıca bu babtan sonra gelen babtaki hadislerin izahı bölümünde bu konuda biraz bilgi verilecektir.    -;      ,