SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1911 >>

DEVAM: 24- VELİME (= DÜÜÜN YEMEĞİ) BABI

 

حَدَّثَنَا سويد بن سعيد. حَدَّثَنَا الفضل بن عبد اللَّه عن جابر، عن الشعبي، عن مسروق، عن عائشة وأم سلمة؛ قالتا:

 - أمرنا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم أن نجهز فاطمة حتى ندخلها على علي. فعمدنا إلى البيت. ففرشناه ترابا لينا وسقينا ماء عذبا وعمدنا 'لى عود، فعرضناه في جانب البيت ليلقي عليه الثوب ويعلق عليه السقاء. فما رأينا عرسا أحسن من عرس فاطمة.

 

فِي الزَوَائِد: في إِسْنَاده الفضل بن عبد اللَّه، وهو ضَعِيْف، وجابر الجعفي متهم.

 

Aişe ve Ümmü Seleme (Hind bint-i Ebi Umeyye) (r.anhuma)'dan; Şöyle demişlerdir:

 

(Ali bin Ebi Talib ile Efendimizin kızı Fatıma (r.anhuma)'nın düğününde) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Fatıma (r.anha)'nın gelinlik hazırlığını yapıp onun Ali (r.a.)'in odasına götürmemizi emretti. Bunun üzerine biz Ali (r.a.)'m odasına gittik ve Batha taraflanndan (getirilen) yumuşak toprağı odaya yaydık. Sonra ellerimizle dittiğimiz hurma kabuğunun elyafı ile iki yastık doldurduk. Daha sonra velime ziyafeti olarak kuru hurma ve kuru üzüm yedirdik, güzel bir su içirdik. Sonra üstüne elbise atılacak ve su kabı asılacak bir ağaç parçasını getirip odanın bir kenarına koyduk. Biz, Fatıma (r.anha)'nın düğününden daha güzel bir düğün görmedik.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan ravi el-Fadl bin Abdillah zayıftır, (şia mezhebinin ileri gelen alimlerinden olan) ravi Cabir el•Ca'fi de zayıflıkla itham edilmiştir,

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis, Fatima (r.anha) ile Ali (r.a.)'in düğününde verilen yemeğin kuru hurma ve kuru üzüm olduğuna delalet eder. Müellif bu maksatla bu hadisi bu babta zikretmiştir.

 

EI-Mevahibu'l-Ledunniye'de nakledilen bazı rivayetlerde ise bu bahtiyar eşlerin velimesinde zeytin ve kuru hurma bulunduğu, diğer bir kısım rivayetlerde de velimelerinde kuru hurma ile kurutulmuş yoğurttan yapılan Hays isimli yemek bulundugu ifade edilmiştir.

 

Ali (r.a.) ile Fatima (r.anha)'nın nikahları en sıhhatlı görülen rivayete göre hicretin birinci yılı Receb ayında kıyılmıştır. Bir kavle göre aynı yılın Ramazan ayında kıyılmıştır. El-Hafız Muğoitayi'nin dediğine göre aynı yılın Zi'l-hicce ayında düğünleri yapılmıştır.

 

Taberi ise: Hicretin ikinci yılı Safer ayında nikahları kıyılmış ve hicretin 22'nci ayının başlarında Zll-hicce'de düğünleri yapılmıştır, der.