SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1913 >>

25- (VELİME ZİYAFETİNE) DAVET EDENE İCABET ETMEK BABI

 

حَدَّثَنَا علي بن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا سفيان بن عيينة عن الزهري، عن عبد الرحمن الأعرج، عن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - شر الطعام طعام الوليمة. يدعى لها الأغنياء ويترك الفقراء. ومن لم يجب فقد عصى اللَّه ورسوله.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Yemeğin en fenası zenginlerin davet edilip fakirlerin terkedildiği velime yemeğidir. Kim (velime ziyafeti davetine) icabet etmezse şüphesiz Allah'a ve Resulüne isyan etmiş olur.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Müslim, Malik, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Müellifin rivayetinde hadis Ebu Hureyre (r.a.) üzerinde mevkuftur. Müslim bunu hem mevkuf hem de merfu olarak rivayet etmiştir. Bir hadis mevkuf ve merfu olarak rivayet edildiği zaman sahih mezhebe göre merfu hükmündedir.

 

Hadis, zenginlerin çağırılması ve fakirlerin çağırılmaması adet haline getirilen düğün yemeğinin fena olduğunu hükme bağlamıştır. Böyle bir kötü adet olsa bile Sindi'nin beyanına göre çağırılanın gitmesi gerekir. Hadisin son kısmı buna delalet eder.

 

Nevevi: Bu hadisten kastedilen mana halkın Peygamber (s.a.v.)'den sonra düğün ziyafetieri gibi davetlerde zenginleri çağırıp fakirleri çağırmamaları, zenginlere yemeğin güzellerinii seçmeleri, onlara öncelik tanımaları, davet yerinde iyi yerleri onlara ayırmalarının ve benzeri şeylerin adet haline getirmelerinden haber vermektir, demiştir. Çünkü saadet devrinde böyle bir durum olmamıştır.

 

Hadis, velime ziyafetine özürsüz olarak icabet etmeyenin günah işlemiş sayıldığına delalet eder. Bu husustaki alimlerin görüşlerini bundan sonra gelen hadisin izahında anlatacağım.