SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1923 >>

29- MAK'ADLARlNDA KADıNLARA VARMAKTAN NEHİY BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن عبد الملك بن أبي الشوارب. حَدَّثَنَا عبد العزيز بن المختار، عن سهيل بن أبي صالح، عن الحارث بن مخلد، عن أبي هُرَيْرَة،

 - عن النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلمْ؛ قَالَ ((لا ينظر اللَّه إلى رجل جامع امرأته في دبرها)).

 

فِي الزَوَائِد: إِسْنَاده صحيح. لأن بن مخلد ذكره ابن حبان في الثقات. وباقي رجال الإسناد ثقات.

قَالَ السندي: والحديث قد رواه أبو داود والترمذي بلفظ قريب من هذا.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Makadında karısıyla cima eden adam'a Allah (rahmet bakışı ile) bakmıyacaktır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: 'Bunun senedi sahihtir. Çünkü İbni Hibban, ravi el-Haris bin Muhalled'i sikalar içinde zikretmiştir. Senedin kalan ravileri sika zatlardır:

Sindi de: Ebu Davud ve Tirmizi bu hadisi, buradaki metne yakın bir metinle rivayet etmişler, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin açıklanması ile ilgili olarak Sindi şöyle der: Allah Teala'nın bakmasından maksat, ahiret günü ilahi rahmete müstehak kılınacak öncü mü'minler'e rahmet bakışıdır. Yani bu kötü fiil'i işleyen bir kimse, mü'min olarak ölse bile anılan kafile içinde yer alamayacaktır. Hadis böyle yorumlanınca bu fiil'i işleyen bir mü'minin ebedi olarak ilahi rahmetten tamamen mahrum kılınacagı manası çıkmaz. Böyle bir mananın çıkarılması zaten hatalıdır. Çünkü; "Şüphesiz Allah (Teala) zatına ortak koşulması (günahı) nı bağışlamaz. Bundan başkasını dilediği kimse için bağışlar ... " (Nisa 48) ayeti Allah'ın küfürden başka günahları dilediği kimse için bağışlıyacağına delalet eder, Bağışlaması rahmet bakışı ile olur. Allah'ın rahmeti olmadıkça hiç bir kimse Cennet'e giremez. Zerre miktarı imanı olanların netice itibarı ile yani azabını çektikten sonra da olsa Cennetlik olduğu nasslarIa sabittir. Şu halde bu şeni fiili işleyen kişi mü'min ise, günahının cezasını çektikten sonra veya Allah dilediği takdirde daha önce Cennetlik olabilir. Bu da ilahi rahmet sayesinde gerçekleşir. Hal böyle olunca bu kötü fiili işleyenin, ilahi rahmetten tamamen mahrum kılındığı manası kastedilmemiş olur. Ve yukarıda anlatılan mananın kastedildiği anlaşılır.

 

Notta Ebu Davud'un ve Tirmizi'nin bu hadisi, buradaki metne yakın sözlerle rivayet ettikleri söylenmişti. Ebu Davud, Ahmed ve Nesai'nin Ebu Hureyre (r.a.)'den merfu' olarak rivayet ettikleri hadisin meali şöyledir: «Makadında karısına varan kimse mel'undur.»

 

Tirmizi'nin İbni Abbas /r.a.)'dan merfu' olarak ri.vayet ettiği hadis ise mealen şöyledir:

«Makadda bir erkeğe veya bir kadına varan adama Allah bakmıyacaktır.»

 

Hulasa gerek müellifimizin ve gerekse diğer müelliflerin rivayet ettikleri yukardaki hadisler, adamın, helalı olan karısıyla makadda cima' etmesinin şiddetli tehdidi mücip, kötü ve çirkin bir fiil olduğuna delalet ederler. Yabancı bir kadınla veya bir erkekle bu fiili işleyen kişi ise maazallah zina etmiş sayılır.

 

Adamın kendi karısıyla makadda cima etmesi selef ve halef alimlerinin cumhuru, tüm fıkıhçılar ve bütün hadisçiler tarafından haram sayılmıştır. Delilleri yukarıdaki hadisler, bundan sonra gelen hadisler ve benzeri hadislerdir.