SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1924 >>

DEVAM: 29- MAK'ADLARlNDA KADıNLARA VARMAKTAN NEHİY BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بن عبدة. أنبأنا عبد الواحد بن زياد، عن حجاج بن أرطاة، عن عمرو بن شعيب، عن عبد اللَّه بن هرمي، عن خزيمة بن ثابت؛ قَال:  - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَمْ: ((إن اللَّه لا يستحي من الحق)) ثلاث مرات ((لا تأتوا النساء في أدبارهن)).

 

فِي الزَوَائِد: في إِسْنَاده حجاج بن أرطاة. وهو مدلس. والحديث منكر لا يصح من وجه، كما ذكره غير واحد. ورواه الترمذي من حديث علي بن طلق.

 

Huzeyme bin Sabit (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : Üç kez (üst üste): «Şüphesiz Allah gerçeği bildirmeyi bırakmaz.» buyurdu (ktan sonra): «Mak'adlarından kadınlara varmayınız.» buyurdu, demiştir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Haccac bin Ertat tedlisçidir. Hadis münker olup hiç bir yönden sahih değildir. (Hadisin senedine ait) durumun böyle olduğunu söyleyen bir kişi değildir. Tirmizi bu hadisi Ali bin Talk (r.a.)'den (merfu' olarak) rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin buradaki senedi zayıf ise de Şafii aynı hadisi başka bir senedIe Huzeyme bin Sabit (r.a.)'den yine merfu olarak rivayet ederek senedindeki ravilerin hepsinin sika olduğunu söylemiştir. Tekmile yazarı Ebu Davud'un Nikah kitabının 46. babında Şafii'nin uzunca rivayetini naklettiği gibi Tuhfe yazarı da bu hadisin Ahmed tarafından da rivayet edildiğini söylemiştir .

 

Hadisdeki "İstihya" kelimesinin asıl manası utanmak ve sıkılmaktır. Hadisdeki "Hak"tan maksat, doğru ve gerçek, demektir 'Haktan istihya etmek' utanmak nedeni ile hakkı söylemeyi bırakmaktır.

 

Allah Teala'nın zatı, utanmak ve sıkılmak gibi noksanlıklardan pak ve nezih olduğu için Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde, Allah Teala hakkında kullanılan 'İstihya' ifadesi 'Bir şeyi beyan buyurmayı bırakmak' anlamında yorumlanır. Şu halde «Allah haktan istihya etmez" cümlesinin zahiri manası "Allah hakkı ve gerçeği beyan buyurmaktan haya etmez ve sıkılmaz" şeklindedir. Haya ve sıkılma hali yaratıklara mahsus bir zaaftır Allah bundan münezzehtir. Bu cümle zahirine göre değildir. Kastedilen mana özlü olarak tercemsde bildirilmiştir. Daha açık bir ifade ile bu cümleyi şöyle yorumlayabiliriz: "Haya ettiğinden dolayı gerçeği söylemeyi terkeden kimse gibi 'Allah gerçeği söylemeyi terketmez. Gerçeği olduğu gibi beyan buyuruyor."

 

Peygamber (s.a.v.), şer'i hükümleri beyan etmekte sıkılmanın söz konusu olmadığını muhatablarına bildirmek, biraz sonra beyan buyuracağı şer'i hükmü açıklamanın bir vecibe olduğunu belirtmek ve muhatablarının dikkatini çekmek üzere mezkur cümleyi Üç defa tekrarlarmış sonra şer'i hükmü bildirmiştir.

 

Bu ve benzeri hadislerden ilham almış olarak mü'minler, söylenmesinden sıkılan bir şer'i hükmü anlatmak istedikleri zaman: 'Dinde haya yoktur.' derler ve ilgili hükmü anlatırlar.

Tirmizi'nin Ali bin Talk (r.a.)'den merfu olarak rivayet ettiğine göre notta işaret edilen hadis uzun olup konumuzIa ilgili cümleleri şöyledir: ''...Ve makadIannda kadınlarınıza varmayınız. (Bunu açıklıyorum) Çünkü Allah gerçeği beyan etmeyi bırakmaz.''

 

Ebu Davud da Ali bin Talk (r.a.)'ın rnezkur hadisini rivayet etmiştir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Şer'i hükmü bildirmek hususunda çekingen ve utangaç olmamak gerekir. Böyle hükümleri münasip bir dille ve gerektiğinde anlatmak İslamın titizlikle üzerinde durduğu haya adabına aykırı değildir.

 

2. MakadIarından kadınlara varmak kocaları için de yasak ve haramdır.